Firmele bucureştene datorează fiecare sume cuprinse între 300 şi 1.200 de lei. Acţiunea pornită de SRR are valoare de test pentru recuperarea sumelor neîncasate de la firmele din întreaga ţară.

Dacă aveţi o firmă în Bucureşti şi nu aţi plătit pånă acum taxa radio, din simplul motiv că nu ştiaţi că sunteţi obligat legal sau pentru că suma nu a fost adăugată la factura furnizorului de energie electrică, veţi fi informaţi în următoarele săptămåni că sunteţi unul dintre rău-platnici.

Practic, începånd din luna iulie a acestui an, SRR a angajat o firmă specializată pentru informarea persoanelor juridice din Bucureşti, aflate pe această listă, despre valoarea restanţelor şi modul în care le pot plăti.

Astfel, este de aşteptat ca în curånd fiecare firmă să primească prin poştă o notificare prin care este anunţată de obligaţia de a achita taxa radio, de suma lunară pe care o datorează, bazată pe încadrarea firmei în funcţie de datele depuse la Registrul Comerţului şi la Ministerul Finanţelor, precum şi de valoarea cumulată a datoriilor către SRR, pentru neplata taxei radio din momentul înfiinţării firmei şi pånă în prezent. În final, firma află din scrisoare contul în care trebuie să vireze banii şi un telefon la care poate cere informaţii.

Calculele arată că în această situaţie se află circa 60.000 de firme din Bucureşti, dintre care circa 20.000 cu restanţe de trei ani, alte 20.000, cu restanţe de doi ani, iar 10.000 cu restanţe de un an. De fapt, niciuna dintre ele nu a achitat vreodată taxa radio.

Cei mai mulţi dintre aceşti răuplatnici spun că nu au fost informaţi niciodată în legătură cu această taxă, în timp ce alţii nu înţeleg de ce sunt obligaţi să o plătească dacă nu au un receptor radio sau de ce trebuie să o achite de două ori, atåt ca persoană juridică, cåt şi ca persoană fizică, în cazul în care sediul firmei se află la domiciliul patronului.

Nu-i abonament, este bir. Nu contează dacă n-ai radio

În replică, reprezentanţii SRR susţin că „serviciul public de radio nu se prestează pe bază de abonament sau la cerere. Din acest motiv, legiuitorul a instituit obligaţia de plată pentru toate persoanele juridice, ca beneficiari ai acestor servicii, indiferent dacă acestea posedă sau nu receptoare radio“, iar fiecare persoană juridică are obligaţia să se informeze în legătură cu impozitele şi taxele pe care le datorează potrivit legilor în vigoare. „SRR furnizează tuturor celor interesaţi informaţiile necesare despre modalităţile de plată a taxei prin diverse mijloace: site-ul www.srr.ro, compartimentele de relaţii cu publicul, comercial, marketing şi juridic. Totodată, instituţia noastră lansează periodic campanii de notificare către firmele depistate ca neplătitoare“, spune Răzvan-Iulian Stămătescu, PR manager al SRR. 

Teoretic, toate aceste informaţii sunt accesibile online, practic firmele vor afla ce datorie au şi cum o pot plăti odată cu informarea primită prin poştă în următoarele săptămåni. Astfel, printr-un contract încheiat pe o durată de şase luni, BPO Solutions, compania ce a cåştigat prin licitaţie contractul cu SRR, va notifica toate persoanele juridice, cu sediul în Bucureşti, ce au restanţe la plata taxei.

„În general, firmele sunt confuze după primirea notificării, pentru că nu înţeleg de ce trebuie să plătească taxa. Există şi firme care aleg să plătească în avans taxa radio, odată ce înţeleg cum pot face acest lucru“, spune Cristian Dumitru, sales&marketing manager al BPO Solutions.

Pånă acum, compania a notificat un sfert din firmele bucureştene cu datorii la Societatea Romånă de Radiodifuziune, restul rămånånd a fi înştiinţate pånă la finele acestui an.

15.000 de firme din Capitală au fost contactate în ultimele două luni de BPO Solutions, în numele SRR, pentru a fi informate despre valoarea datoriei acumulate ca urmare a neachitării taxei radio

Persoane juridice exceptate

Sunt scutite de plata taxei radio, prin lege (Hotărårea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, modificată prin Hotărårea Guvernului nr. 1292/2007), următoarele persoane juridice:
• Unităţi sanitare de stat aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii
• Parohii, månăstiri, protoierii, episcopii, arhiepiscopii, mitropolii, Patriarhia, cimitire şi orice alte aşezăminte cu caracter religios recunoscute din Romånia
• Unităţi de învăţămånt de stat (preşcolar, şcolar, gimnazial, liceal, superior) aparţinånd Ministerului Educaţiei
• Creşe, cămine de copii, aflate în sistemul de stat
• Aziluri de bătråni
• Unităţi militare
• Asociaţii şi fundaţii nonprofit, asociaţii de locatari, asociaţii de proprietari
• Misiunile diplomatice şi membrii acestora