Marţi dimineaţă, un dolar se tranzacţiona pentru 3,60 lire, un nivel scăzut record pentru moneda din Turcia, iar în jurul orei 02.16 P.M. în Istanbul un dolar se tranzacţiona pentru 3,589 lire, astfel încât în ultimele 12 luni lira turcească s-a depreciat cu 19%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 8,53% în decembrie, mult peste estimări şi cu 3,5 puncte procentuale peste ţinta de inflaţie a Băncii Centrale a Turciei, a anunţat marţi Oficiul de statistică.

Sporirea riscurilor legate de securitatea a fost însoţită de deteriorarea situaţiei economice, inclusiv declinul PIB-ului în trimestrul trei din 2016 şi înrăutăţirea încrederii consumatorilor, care în decembrie a ajuns aproape de un nivel record scăzut. Atacul armat care a avut loc în noaptea Anul Nou într-un club de noapte din Istanbul a lăsat în urmă 39 de morţi şi 69 de răniţi. Gruparea Jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul.

Pieţele aşteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios ameninţarea inflaţiei. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza ştirilor negative, a apreciat analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.

În urma accelerării inflaţiei, presiunile asupra Băncii Centrale a Turciei probabil vor creşte. Instituţia va majora probabil rata dobânzii cu 24 de puncte de bază la reuniunea de politică monetară din 24 ianuarie, consideră analiştii de la Morgan Stanley.
Majorarea ratei dobânzii în această perioadă ar afecta redresarea economiei, a declarat pe Twitter Bulent Gedikli, concilier al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, pieţele sunt îngrijorate şi de intervenţiile repetate ale lui Erdogan în probleme economice, preşedintele Turciei cerând în repetate rânduri Băncii Centrale să reducă dobânda de politică monetară în pofida unei inflaţii ridicate de peste 8%.

"Nu există altă alegere decât reducerea dobânzii de bază", a afirmat luna trecută Recep Tayyip Erdogan. "Acelaşi lucru este valabil şi pentru băncile publice", a adăugat liderul turc.

Pe fondul deprecierii lirei, Banca Centrală a Turciei a majorat recent dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, după o lungă perioadă de scădere. Măsura nu a avut însă efect, având în vedere că tensiunile politice sunt la un nivel ridicat, iar relaţiile Turciei cu Europa s-au degradat. (Sursa: Agerpres)