Numărul fondurilor de pensii admi­nistrate privat va scădea anul acesta în urma fu­ziunilor deja anunţate. Însă, continuarea consolidării Pilonului II este ţinută în loc de efectele crizei.

În prezent, pe Pilonul II activează 14 fonduri de pensii private obligatorii, dar numărul acestora va scădea în urma fuziunilor. Două se derulează deja: fondul BCR se pregăteşte să îl absoarbă pe cel al Omniasig, iar fondul Eureko (fosta Interamerican) pe cel al Bancpost. Concomitent, oficialii Eureko au anunţat că intenţionează să achiziţioneze şi fondul de pensii administrat de KD, care are cel mai mic număr de participanţi dintre jucătorii rămaşi pe piaţă.

Alţi administratori au anunţat că poartă negocieri pentru achiziţii. „Suntem în discuţii şi este posibil să mai încheiem un deal asemenea celui încheiat cu Omniasig“, afirmă directorul general al BCR Fond de Pensii, Simona Diţescu. Tranzacţia ar putea fi anunţată în prima parte a anului, estimează aceasta.

Fondurile ţintite pentru preluări sunt cele care au puţini clienţi. De altfel, legislaţia din domeniul pensiilor adminsitrate privat prevede că fondurile care nu vor avea cel puţin 50.000 de participanţi de la lansarea Pilonului II vor ieşi de pe piaţă. Până în prezent, dintre fondurile cu un număr de clienţi sub plafonul menţionat, niciunul nu a anunţat o fuziune. În această situaţie se află fondurile administrate de OTP (sub 20.000 de clienţi) şi de Prima Pensie (mai puţin de 17.000 de clienţi). Dacă toate aceste fuziuni ar avea loc, pe piaţă ar rămâne numai nouă fonduri. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, spune că se aşteaptă ca la sfârşitul anului numărul fondurilor de pe Pilonul II să nu fie mai mic de zece.

153-28517-27pensiiprivate14.jpgPrima piedică în consolidarea rapidă a Pilonului II este îngheţarea la 2% a părţii transferate din contribuţiile la sistemul public de pensii către fondurile private obligatorii. Amânarea majorării acestor transferuri reduce valoarea activelor administrate de companiile de pe Pilonul II şi, implicit, veniturile lor din comisioane. În consecinţă, compromite şi planurile iniţiale de recuperare a investiţiilor făcute prin intrarea pe piaţă. „Dacă modificările legislative (n.r.: nereluarea calendarului de majorare a contribuţiilor) vor duce la amânarea acestor recuperări, unii administratori ar putea să-şi revizuiască strategiile şi să decidă că nu mai e profitabil“, spune Oancea. „Inclusiv fuziu­nile anunţate la nivel de intenţie, dar care nu s-au manifestat oficial, de absorbţie a unor fonduri precum KD, Prima Pensie, OTP, s-ar putea să nu se mai întâmple“, spune şeful Comisiei.

Nici spe­cia­liştii din piaţă nu se aşteaptă ca în acest an să mai fie anunţate noi fuziuni. „Faţă de tranzacţiile deja anunţate, nu mă aştept la altele în 2009. Este dificil să închei astfel de tranzacţii într-o piaţă în care lichiditatea este la mare preţ“, afirmă directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea. „Cred că mai e loc pentru consolidare; dacă acest lucru se va întâmpla în 2010 sau mai târziu depinde de contextul economic“, mai spune Bunea. Fondul ING are cel mai mare număr de clienţi, dispunând de o cotă de piaţă de aproape 34%, calculată în funcţie de numărul de clienţi pentru care s-au înregistrat contribuţii de la data lansării Pilonului II şi până la sfârşitul lunii februarie.

O altă piedică în calea fuziunilor este şi reglementarea legislativă care le impune administratorilor de pe Pilonul II să înregistreze cheltuielile de marketing şi publicitate, cea mai mare parte a acestora fiind efectuate în perioada campaniei iniţiale de aderare, în anul fiscal 2008. „Ne aşteptăm ca decizia de a se înregistra toate cheltuielile de marketing şi publicitate să genereze necesităţi de majorări de capital pentru menţinerea nivelului de solvabilitate la nivelul administratorilor“, mai spune Oancea.

Administratorii vor trebui să mai aducă bani de acasă

Comisia nu are încă o statistică referitoare la cuantumul sumelor cu care acţionarii administratorilor ar putea fi nevoiţi să suplimentaze capitalul social al companiilor. Raportările financiare trebuie trimise Comisiei până la mijlocul lunii mai. Anterior adoptării deciziei de înregistrare a cheltuielilor în anul fiscal 2008, administratorii solicitaseră să poată amortiza aceste cheltuieli de-a lungul a zece ani.

Companiile de pensii de pe Pilonul II au investit circa 500 de milioane de euro, cea mai mare parte din această sumă fiind cheltuielile de marketing şi publicitate.

153-28516-27_emiliabunea_14_c.jpg«Cred că mai e loc de consolidare; dacă acest lucru se va întâmpla în 2010 sau mai târziu depinde de contextul economic.»
Emilia Bunea, director general ING Fond de Pensii

4 fonduri – Zepter, AG2R, Marfin şi MKB Romexterra – au decis să se retragă de pe piaţa pensiilor administrate privat înainte de virarea primelor contribuţii, deoarece aveau foarte puţini clienţi

Contribuţii medii

153-28515-27_g_74x40.jpgContribuţia medie a clienţilor fondurilor de pe Pilonul II a crescut în ultimele luni, cele virate în martie (aferente lunii ianuarie) ajungând la circa 32 de lei.