Frecventa imbolnavirilor pe perioada unui an se afla in legatura directa cu varsta, nivelul veniturilor, sexul persoanei si regiunea in care aceasta locuieste – reiese dintr-un studiu realizat in urma cu o luna de catre compania Daedalus Consulting. Astfel, daca intre 18 si 45 de ani numarul mediu al imbolnavirilor creste usor – de la 1 la 1,5 – in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani se constata o medie de 2,1 afectiuni, iar in cazul celor care au peste 55 de ani, 3,7 afectiuni.
Femeile sunt de doua ori mai expuse imbolnavirilor in comparatie cu barbatii, iar persoanele cu venituri mici (sub 100 USD pe membru de familie) se imbolnavesc de aproape trei ori mai des decat cele cu venituri superioare nivelului mentionat. De asemenea, locuitorii din Transilvania par a fi mai putin suferinzi decat cei din regiunea extracarpatica.
Doua din trei persoane care s-au imbolnavit cel putin o data intr-un an (66%) au apelat in toate situatiile la medic, in timp ce 22,6% au recurs la serviciile medicale doar pentru o parte din afectiuni. Exista si un numar semnificativ de intervievati care au declarat ca, desi ar fi fost necesara interventia unui cadru sanitar, au preferat sa faca abstractie de acest lucru. In localitatile urbane mari, cu peste 200.000 de locuitori, procentajul reprezentat de persoanele care nu au fost niciodata la doctor, cu toate ca ar fi trebuit, este triplu in comparatie cu cel din orasele medii si mici.
Reprezentantii sexului tare sunt ceva mai grijulii cu sanatatea lor desi, asa cum precizam anterior, femeile sunt cele care se imbolnavesc mai des. Rezultatele cercetarii releva faptul ca, pe parcursul unui an, au apelat la sistemul sanitar, in toate situatiile care impuneau acest lucru, 72,6% barbati, fata de numai 61,6% femei.
Exista trei motive principalele pentru care nu s-a recurs la ajutorul unui specialist, chiar daca interventia acestuia ar fi fost oportuna. In primul rand, este vorba de deficientele sistemului sanitar romanesc: pacientii trebuie sa cheltuiasca sume de care nu dispun, sa piarda mult timp in fata cabinetelor si sa suporte aglomeratia din spitale si policlinici.
Neincrederea este o alta cauza care face ca vizita la doctor sa fie incontinuu amanata: 16% din persoanele chestionate afirma ca se pot trata si singure, 7% spun ca le este teama de medic, iar alte 7% declara ca, pur si simplu, nu au incredere in sistemul sanitar din Romania.

Medicina privata castiga teren

Unii dintre cei care au frecventat cel putin o data cabinetele medicale au ales varianta „cu plata”. Practic, din 100 de vizite facute la medic, 16 au avut loc in sistemul privat. Motivele pentru care s-a recurs la aceasta varianta sunt, in ordine: calitatea superioara a serviciilor, promptitudinea si conditiile de investigatie, de diagnosticare si tratament, curatenia, dar si atmosfera mult mai placuta decat in sistemul asa-zis gratuit.
„Fie ca este vorba de sistemul de stat, fie de cel privat, romanii considera ca trebuie sa aiba bani pentru a merge la medic. Acesta este cel mai important motiv pentru care o treime din cei care au afectiuni ce ar necesita interventia unui medic prefera sa se trateze acasa”, este de parere Anca Zamfirescu, analist la compania Daedalus Consulting. „O alta temere cu privire la vizitele la medic o reprezinta consumul prea mare de timp. Cei care isi pot permite apeleaza la sistemul medical privat care, printre altele, rezolva si aceasta problema”, apreciaza Anca Zamfirescu.
Conform studiului, una din trei persoane care a ales acest gen de medicina declara ca a facut-o din dorinta de a evita sa dea spaga cadrelor sanitare, in timp ce una din patru persoane considera ca, in sistemul privat, medicii, asistentele si infirmierele sunt mai atenti si mai dornici sa ajute.    

Motivele pentru care nu s-a apelat la medic, desi se considera necesara interventia acestuia (%) – raspuns multiplu

Lipsa banilor            35,8
Nu am avut timp            34,4
Ma pot trata singur        15,9
Din comoditate            9,8
Mi-a fost teama            7,0
Nu am incredere in
sistemul medical romanesc    6,9
Din cauza aglomeratiei din
cabinetele medicale        3,1
Nu platesc CAS            2,6
Alt motiv            9,7
Non raspuns            2,7

Baza: 141 respondenti care in ultimele 12 luni nu au apelat la medic, desi se impunea interventia acestuia.
Motivele pentru care s-a apelat la sistemul medical privat (%) – raspuns multiplu

Servicii mai bune/de calitate    64,1
Nu pierd timp
ca in sistemul de stat        42,1
Conditii mai bune        36,1
Nu trebuie sa dau spaga        29,3
Cadrele medicale sunt mai
dornice sa te ajute        23,4
Era in apropiere/in drum        16,6
Serviciile medicale sunt platite
de firma la care lucrez        6,8
Nu am medic de familie        2,6
Alt motiv        5,3

Baza: 86 respondenti care au apelat la sistemul medical privat/cu plata.