Cunoașterea unei limbi străine poate fi un avantaj pe drumul unei angajări sau un dezavantaj, limitându-vă la anumite locuri de muncă în străinătate cu un nivel de specialitate şi de salarizare de bază, scriu specialiştii Tjobs.

Cel mai adesea, la angajare se cer cunoștințe legate de limba țării în care candidatul doreşte să aplice,însă unii angajatori fac o concesie, dacă cel care candisează cunosc măcar limba engleză.

Singurele domenii în care, în general, nu se cere o limbă străină, dar sunt și aici excepții, sunt domeniile cu muncă necalificată. De exemplu, în agricultură, la cules de fructe sau la plantat de puieți, nu se cere cunoașterea unei limbi străine, pentru că se pleacă în grupuri, se lucrează la câmp sau în sere, și nu e nevoie de comunicare, au spus recrutori profesionişti pentru Tjobs.
De pildă, pentru o slujbă de cameristă, se cere un limbaj minim pentru țara în respectivă, pentru înțelegerea cuvintelor elementare și a sarcinilor cerute.

Totuşi, există și țări în care limba engleză nu este o soluție: "în Franța sau Germania nu prea aveți ce face cu limba engleză, nu vă ajută. De asemenea, e posibil să aveți această problemă și în Italia", au spus recrutorii pentru Tjobs.
Perfecționarea cunoștințelor într-o limbă străină nu este dificilă: în două săptămâni se poate ajunge la un nivel minim conversațional.
"Sunt multe persoane care pleacă cu gândul că se vor întâlni cu alți români, însă odată ajunși acolo de obicei nu se descurcă. Și atunci, fie sunt trimiși acasă, fie sunt puși la munci de bază", scriu cei de la Tjobs. Potrivit lor, în general, se primesc oferte de angajare pentru candidați calificați, de exemplu pe industria metalurgică, unde se cere engleza sau franceza la nivel avansat, unde nu se face nicio concesie.