Limba română va fi predată, în premieră, la Universitatea Oxford, în cadrul primului lectorat finanţat de statul român în Marea Britanie. Peste 20 de studenţi s-au înscris deja la cursurile care vor fi susţinute de dr. Oana Uţă-Bărbulescu, doctor în litere şi specialist în lingvistică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Lectoratul a fost înfiinţat în baza unui protocolul de cooperare între Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Universitatea Oxford.
Pe site-ul universităţii britanice există un articol numit "Vrei să înveţi limba română?", în care scrie că  perspectiva învăţării limbii române s-a bucurat de succes în rândul studenţilor, înregistrându-se peste 20 de cereri de înscriere la noul curs. Studenţii interesaţi vor avea şi posibilitatea de a da examen de limba română, în cadrul modulului de limbi moderne sau al celui de lingvistică.

În 2009, University of Oxford s-a clasat pe locul 4 între universităţile din întreaga lume în clasamentul realizat de The Times Higher Education Supplement, iar în n prezent,aici învaţă 82 de studenţi români.