Ligia Deca a subliniat că desfășurarea examenelor naționale, a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului rămâne neschimbată.

Astfel, pentru clasa a 8-a, evaluarea națională începe pe 25 iunie, pentru clasa a 12-a, probele scrise încep pe 1 iulie.

Ligia Deca a oferit informații de ultim moment

De asemenea, simulările vor începe „puțin mai devreme” în acest an, pentru a avea mai mult timp de recuperare. Astfel, subliniază ministrul, se vor putea organiza sesiuni de consolidare, de recuperare, în funcție de rezultatul simulării.

Simulările pentru clasa a 8-a încep în 5 februarie și pentru clasa a 12-a, vor începe pe 4 martie. O informație importantă ține de evaluarea examenelor. Aceasta urmează să fie digitalizată, conform ministrului.

Sesiunea de Bac de toamna din acest an s-a desfășurat cu evaluarea digitalizată. Astfel, toți profesorii corectori corectează într-o platforma, potrivit ministrului. În această modalitate, se reduce riscul de punctaje greșite din cauza oboselii.

„În primul rând aș vrea să asigur toți elevii că modalitatea de desfășurare a examenelor naționale, evaluarea națională și bacul rămâne aceeași. Pentru clasa a 8-a, evaluarea națională începe pe 25 iunie, pentru clasa a 12-a, probele scrise încep pe 1 iulie.

Mai mult, anul acesta vom avea simulările puțin mai devreme cu adăparea programei după care se vor desfășura simulările tocmai pentru a avea mai mult timp de recuperare. În funcție de rezultatul simulării, să se poată organiza la școală sesiuni de consolidare, de recuperare, astfel încât rezultatele de la evaluare să fie unele bune pentru toți copiii.

Astfel simulările pentru clasa a 8-a încep în 5 februarie și pentru clasa a 12-a, ele vor începe pe 4 martie. Evaluarea, atât la simulări, cât și la examene va fi digitalizată.

Sesiunea de bac de toamna din acest an s-a desfășurat cu evaluarea digitalizată asta înseamnă că toți profesorii corectori corectează într-o platforma și se reduce astfel riscul de punctaje greșite din cauza oboselii, încărcarea pentru acel barem, crește și ușurință. Deci, practic, extindem acest nou sistem modern, digitalizat”, a declarat Ligia Deca, conform România TV.

Finalizarea legilor Educaţiei, unul dintre principalele reuşite ale 2023

În Raportul de activitate prezentat sâmbătă seară, ministrul a subliniat că au fost înregistrate mai multe reușite în 2023. Este vorba despre finalizarea legilor Educaţiei, creşterea salariilor din sistem, lansarea a 13 apeluri de proiecte şi obţinerea unui buget record pentru anul 2024.

Bugetul prevăzut pentru învăţământ are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB, conform documentului publicat sâmbătă seară de Ligia Deca.

Trebuie menționat că bugetul de stat este principala sursă de finanţare pentru învăţământ. Acestuia i se adaugă sume defalcate din TVA prin bugetele locale, venituri proprii ale instituţiilor de învăţământ superior şi bugetele locale din venituri proprii.