România se situează pe primul loc între țările din Europa Centrală și de Sud – Est în privința numărului de decese înregistrate ca urmare a pandemiei de coronavirus, peste un sfert din persoanele decedate provenind din țara noastră.

Astfel, cu 82 de decese, din totalul de 287 raportate până în data de 31 martie, țara noastră deține un nedorit prim loc între țările din regiune, scrie parlamentarul PSD Lia Olguța Vasilescu pe Facebook, care arată și care sunt motivele pentru această situație.

”Oameni care vin din zone roșii sunt debarcați din autocare la câteva sute de metri de graniță și o trec pe jos, mințind că vin din alte părți doar pentru a nu intra în carantină! Ei sunt inconștienți, dar guvernanții care cunosc situația și nu iau nicio măsură cum sunt? Ne mai mirăm că suntem pe primul loc în Europa de Est la decese?”, a tras ea un semnal de alarmă.

Primul loc în regiune la decese

”De ce e România pe primul loc în regiune la decese?
1. Nu a asigurat carantina românilor din diaspora. În loc să rechiziționeze hotelurile care oricum erau goale – și patronii ar fi fost fericiți să ia bani de la guvern pentru carantină – Guvernul i-a „escortat” pe românii din diaspora la „izolare”, după care Dumnezeu cu mila!
2. Nu a făcut nimic ca să aibă stocuri de echipamente de protecție pentru medici. Putea să pună industria internă să facă astfel de echipamente încă din ianuarie.
3. TIMP DE 1 LUNĂ CEL PUȚIN NU AM AVUT TESTE ÎN ROMÂNIA!”, a scris reprezentanta PSD, într-o altă postare de miercuri.

”O strategie stupidă”

”4. A mers pe strategia stupidă: Testăm doar oamenii cu simptome clare. Peste 60% din cei infectați au fost lăsați să infecteze în continuare.
5. NU A FĂCUT NIMIC NOTABIL PENTRU CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE TESTARE.
6. Nu a făcut nimic notabil pentru creșterea capacității de paturi de ATI sau pentru achiziționarea de ventilatoare care sunt vitale în perioada de stare a bolii.
7. A minimalizat în permanență situația, afectând astfel grav nivelul de conformare voluntară a populației la restricții și responsabilitate. De la „o răceala ca oricare alta”, la mesajul cretin „avem puține confirmări”, cu omisiunea că avem și puține teste.
8. Măsurile luate au fost tardive, deși avea exemplul Italiei care era elocvent”, a adăugat Lia Olguța Vasilescu.

La data de 31 martie 2020, situația deceselor înregistrate în țările din regiune se prezenta astfel: România 82, Polonia 33, Cehia 31, Serbia 23, Ucraina 17, Ungaria 16, Slovenia 15, Albania 15, Bosnia-Herțegovina 13, Macedonia de Nord 9, Bulgaria 8, Lituania 8, Croația 6, Estonia 4, Republica Moldova 4, Muntenegru 2, Belarus 1, Slovacia 0, Letonia 0.