Vicepreședintele PSD, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți, că social-democrații s-au „bătut” în Guvern pentru aplicarea retroactivă a noilor plafoane la energie.

„Pentru asta ne-am bătut în coaliție, să se ia în calcul și facturile pe ianuarie, pentru că sunt nepermis de mari. La Craiova ne-a crescut de 4 ori într-o luna factură la iluminat. Ce face o persoană dacă îi vine 1.000 de lei factură? Unii juriști spun că nu se poate retroactiv. Eu vin și întreb de ce vine ANRE cu un preț pentru luna iunie și noi trebuie să-l aprobăm în iulie după ce trece și prin CEO? Este o dublă măsură. În acest condiții am dus această bătălie. Cred că se putea forța, s-a mai forțat și în alte cazuri că populația să nu sufere”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Plafonarea și compensarea facturilor s-a amânat!

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a informat că noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze natural nu a fost adoptată în ședința de guvern de marți.

Acesta a menționat că a avut o nouă discuție cu Florin Cîțu (președintele Partidului Național Liberal), însă nu au reușit să ajungă la un numitor comun, privind ziua în care se vor aplica măsurile de compensare.

Nu se știe încă dacă plafonarea facturilor va începe la 1 februarie sau nu, așa cum anunțase ministrul Energiei. De altfel, încă nu se știe nici dacă se vor aplica compensările și plafonările retroactiv și pentru ianuarie, așa cum propusese PSD.

„O să luăm decizia mâine (nr.miercuri)”, a explicat Marcel Ciolacu.

Trebuie reamintit că liderii coaliţiei guvernamentale trebuie să găsească o serie de noi măsuri pentru perioada de după 1 aprilie. În acest context, PSD susține că este nevoie de un preţ reglementat la energie electrică şi gaze naturale.

„Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna”, a spus marți Florin Cîțu.

Luni, 24 ianuarie, liderii coaliției guvernamentale au decis ca OUG să conțină amenzi de până la 200.000 de lei pentru furnizorii de energie electrică care NU recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.