Cursul anunţat de BNR a urcat cu 0,13% (0,54 bani) faţă de referinţa de ieri, când a fost de4,2886 lei.
"Este adevărat că leul este la minimul anului în raport cu euro la referinţa BNR, dar faţă de mişcările de pe valutele din regiune noi stăm mult mai bine. Zlotul, forintul şi chiar lira turcească afişează deprecieri mai ample. Cu alte cuvinte, leul performează bine", spune un dealer.
Moneda naţională a resimţit o depreciere mai pronunţată miercuri seară şi în prima parte a sesiunii valutare de joi, când s-a tranzacţionat şi la peste 4,31 în raport cu euro, însă de la acel nivel dealerii spun că s-a manifestat un interes la vânzare şi astfel perechea s-a mutat spre 4,29.
"De câteva ore bune piaţa euro-leu s-a calmat, tranzacţiile realizându-se în intervalul 4,2910-4,2960. Pare că doar accidental cursul ar putea trece peste 4,30 şi rămâne acolo pe volume importante. Peste 4,30 sunt mulţi interesaţi să vândă şi astfel cursul se întoarce", explică dealerul.
Potrivit acestuia, leul s-a contaminat mai degrabă de la mişcările valutelor din zonă, decât de la ştirile din zona euro, întrucât acestea din urmă au un impact pozitiv în pieţele de acţiuni. "Forintul e afectat de îngheţarea cursului CHF pentru cei cu credite în franci elveţieni, iar zlotul e presat de perspectiva reducerii dobânzii-cheie de către banca centrală a Poloniei, precum şi de declaraţiile unor oficiali, conform cărora pe zlot ar mai fi loc de depreciere. Astfel, zlotul a ajuns la minimul ultimilor aproape doi ani, iar forintul a coborât spre un minim neatins din 2010", arată dealerul.
Chiar şi analiştii ING scriau azi dimineaţă într-un raport că leul s-ar putea îndrepta pe termen scurt spre 4,35, dar pentru finalul anului spun că este posibil ca leul să încheie la 4,15 în raport cu euro.
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat o referinţă de 3,1127, în scădere cu 0,7% (2,19 bani) faţă de ieri. Cursul francului elveţian a coborât de asemenea, cu 0,19%, până la 3,5565.