Operatorii de pe piata valutara asteptau, la mijlocul saptamanii trecute, unda de soc provocata de rascoala minerilor. Opiniile despre forta impactului acesteia pe pietele financiare sunt impartite. Patronul unei case de schimb valutar afirma ca „sigur, cursul dolarului va exploda, pentru ca toata lumea se va repezi sa cumpere valuta”. Aceasta parere poate fi suspectata de subiectivism, ca sa nu mai spunem ca o asemenea perspectiva ar surade caselor de schimb.
Traderii de pe piata valutara interbancara sunt ceva mai rezervati si vad lucrurile mai nuantat. „Este sigur ca moneda nationala se va deprecia in continuare semnificativ, declara un dealer al unei importante banci bucurestene. Deocamdata insa (joi, 21 ianuarie – n.n.), nu se constata o crestere alarmanta a cererii de valuta, lucru care se poate datora fie surprinderii generale, fie incercarii de a evita bruscarea cursurilor, fie faptului ca inca se mizeaza pe calmarea situatiei”.
Este limpede ca desfasurarea evenimentelor din Oltenia a instalat o stare de perplexitate in randurile tuturor celor care joaca un rol pe piata valutara – autoritatea de reglementare, operatori si clienti. Semnalul unei cresteri accentuate a cursurilor monedelor straine ar putea aparea daca populatia se va precipita catre casele de schimb sau daca investitorii straini vor alege calea retragerii capitalurilor din Romania.
In perioada 14 – 21 ianuarie, cursul dolarului s-a mentinut permanent in crestere, in ciuda interventiilor repetate ale Bancii Nationale pe piata monetara prin aspirarea unor mari sume in lei si cresterea ratei dobanzilor. Paradoxal, viteza deprecierii leului scadea pe masura ce valul rasculatilor se apropia de Bucuresti, zdrobind barajele fortelor de ordine. Traderii pun acest fapt pe seama vanzarii sustinute de valuta din partea unei banci de stat: „S-a pus o banca de stat pe vanzare si a tras cursul in jos; multe banci au avut pozitiile valutare pline si nu au mai putut sa cumpere, ba chiar au fost nevoite sa vanda si ele”, a mentionat un dealer. In piata, cererea si oferta de valuta din partea clientilor se aflau, la mijlocul saptamanii trecute, in echilibru relativ, cumpararile de devize depasind cu putin vanzarile. „Fluctuatiile cursurilor au fost influentate de manevrele speculative ale bancilor”, a afirmat un dealer, referitor la tranzactiile de miercurea si joia trecuta.
Situatia de pe piata interbancara din saptamana trecuta poate fi relevanta prin aceea ca arata starea pietei in momentul in care se astepta influenta evenimentelor sociale. Cum va reactiona piata este greu de spus si nimeni nu risca sa faca prognoze. Analistii se limiteaza la a sustine ca deprecierea leului este inevitabila. Viteza cresterii pretului monedelor straine depinde insa de multi factori. Principalii sunt: modul in care autoritatile statului vor rezolva criza, atitudinea populatiei si comportamentul firmelor straine din Romania.