Letonia şi Estonia se așteaptă la o foaie de parcurs precisă privind aderarea Ucrainei la NATO

Letonia şi Estonia au anunțat luni, 24 aprilie 2023, că vor progrese clare în ceea ce priveşte cererea Ucrainei de aderare la NATO, atunci când liderii Alianţei Nord Atlantice se vor reuni la Summit de la Vilnius (Lituania), organizat la mijlocul lui iulie 2023.

„Ne aşteptăm la o foaie de parcurs precisă pentru Ucraina pe drumul său spre NATO. Consider că aceasta este în conformitate cu interesele comune ale NATO şi de asemenea ale Ucrainei, precum şi în interesele de securitate ale întregii Europe şi ale lumii. Aderarea Ucrainei la NATO ar întări securitatea tuturor membrilor Alianţei”, a declarat, luni, preşedintele Letoniei, Egils Levits, după ce a avut o întrevedere oficială cu președintele Estoniei, Alar Karis, la Riga, relatează agenția de presă dpa.

În prezent, Guvernul de la Kiev se aşteaptă la „garanţii de securitate” şi la o invitaţie „politică” de aderare la NATO la Summitul de la Vilnius, la care a fost invitat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Rusia avertizează că aderarea Ucrainei la NATO poate duce la prăbuşirea finală a sistemului de securitate european

Cu câteva zile în urmă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, a transmis un avertisment cu privire la declaraţiile „periculoase” ale NATO privind aderarea Ucrainei la Alianţa Atlanticului de Nord.

„NATO îşi fixează obiectivul de a învinge Rusia în Ucraina, iar pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, ţara poate fi acceptată în alianţă”, a declarat, vineri, Maria Zaharova.

Afirmațiile sale au fost făcute la o zi distanță după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Kievul, anunțând că „viitorul Ucrainei este în NATO”. Jens Stoltenberg a spus, totodată, că a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre o „iniţiativă de sprijin multianual” și că va ajuta țara est-europeană să treacă de la echipamentele şi doctrinele din epoca sovietică la „standardele NATO”.

„Acest lucru ar asigura o interoperabilitate deplină cu alianţa”, a zis oficialul norvegian.

„Astfel de declaraţii sunt lipsite de viziune şi de-a dreptul periculoase. Acestea pot duce la prăbuşirea finală a sistemului de securitate european”, a adăugat Maria Zaharova.