Doliu la Craiova, fotbalist ca el nu va mai fi
Doliu uriaș! Constantin Bâtlan, fostul fundaș al Universității Craiova, a murit sâmbătă, 17 mai, la vârsta de 83 de ani, chiar în ziua în care echipa sa de suflet disputa derby-ul cu FCSB la București. Anunțul a fost făcut de clubul Universitatea Craiova prin intermediul rețelelor sociale, stârnind valuri de emoție printre suporteri și foști colegi de echipă.
Originar din Constanța, Bâtlan a debutat în Liga 1 în 1959, la Farul. În 1960 a ajuns în Bănie, adus de antrenorul Ion Constantinescu, cunoscut sub porecla „Hamlet”.

Hamlet din Bănie
A jucat pentru Universitatea Craiova între 1960-1962 și 1964-1972, fiind un pilon important în defensiva echipei. Între aceste perioade, a evoluat pentru Poli Timișoara. Și-a încheiat cariera la Electroputere Craiova, rămânând apoi activ în viața clubului ca întreținător al terenului și mai târziu ca ambasador al echipei.
A fost parte din lotul care a jucat primul meci oficial pe Stadionul „Central” din Craiova și a fost unul dintre cei 22 de jucători care au cucerit un trofeu european la juniori cu naționala României pe stadionul „23 August”, în fața a 80.000 de spectatori.
După retragerea din activitate, Bâtlan a continuat să fie un nume respectat în lumea sportului craiovean. Alături de legende ca Rodion Cămătaru, Silvian Cristescu și Sorin Cârțu, a reprezentat cu mândrie clubul în diverse evenimente.
Campion european de juniori
Constantin Bîtlan a fost campion european de juniori cu naţionala României în 1962, acela fiind unicul trofeu european al unei echipe naţionale româneşti. Atunci, turneul final s-a desfăşurat în România, iar tricolorii au câştigat finala pe fostul stadion „23 August“, în faţa a 80.000 de spectatori, 4-1 cu Iugoslavia. Din lot a făcut parte şi Constantin Bâtlan de la CSO Craiova (viitoarea Universitatea Craiova), alături de jucători precum: Adamache, Petescu, Neşu, Jamaiski, Dumitriu II, Gerghely, Haidu, Florea Voinea.
În acelaşi an, 1962, tot la Bucureşti, soţia lui Titi Bîtlan, Felicia Gheorghiţă Bîtlan, a devenit campioană mondială cu naţionala de handbal feminin a României. În august 2024, doamna Felicia s-a stins din viaţă.
Universitatea Craiova îi aduce un omagiu emoționant: „Mulțumim pentru toate amintirile de neuitat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Microbiștii din întreaga țară nu vor uita cu ușurință contribuția lui la sportul-rege.