Legea de salarizare unică şi cea de reorganizare a unor instituţii au fost  declarate constituţionale.

Curtea Constituţională a declarat, miercuri, constituţionale Legile privind salarizarea unică şi pe cea privind reorganizarea unor instituţii, iar Legea educaţiei va fi discutată pe 18 noiembrie.

Pentru a intra in vigoare, cele două legi declarate constituţionale trebuie promulgate de preşedintele Traian Băsescu şi publicate în Monitorul Oficial.

Două legi sunt constituţionale, a treia rămâne în aşteptare

Curtea a decis cu majoritate de voturi. În şedinţa de miercuri, Curtea Constituţională, sesizată în cadrul controlului anterior promulgării legii, a analizat, obiecţiile de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea educaţiei naţionale, se arată într-un comunicat al instanţei constituţionale.

Astfel, cu majoritate de voturi CC a decis că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice este constituţională în măsura în care prevederile Capitolului IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie.

De asemenea, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice este constituţională în măsura în care prevederile articolului 41 alineatul (2) litera e) din lege, criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate, nu se referă la cazurile în care Legea fundamentală admite în mod expres cumulul de funcţii.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României în vederea promulgării legii.

În ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale, având în vedere că, în urma deliberărilor, nu s-a obţinut majoritatea de voturi pentru adoptarea deciziilor, Curtea Constituţională a dispus repunerea pe rol a dosarului şi rediscutarea pe 18 noiembrie.