Legea salarizării unice nu este definitivă, ea urmând să fie modificată pentru a se asigura o salarizare echilibrată, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după negocierile cu sindicatele din învăţământ, de la Ministerul Muncii. La rândul lor, sindicaliştii se simt duşi cu vorba şi ameninţă cu proteste.

„Ar fi trebuit să ştim de reducerea coeficienţilor de ierarhizare , însă am aflat pe surse cum au ajuns coeficienţii modificaţi. Această lege trebuie să asigure o salarizare echilibrată. Repartizarea pe grile şi echivalenţa trebuie să se păstreze ”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

De asemenea, ministrul Educaţiei a spus că acuzaţia PD-L potrivit căreia noul cod al educaţiei se situează în afara programului de guvernare este „fără sens şi fără conţinut” şi că nu vrea să facă din educaţie „o miză politică”. Proiectul ministrului Educaţiei va fi supus de vineri dezbaterii publice.

Proteste în învăţământ

Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret” a completat că tot ce s-a negociat până acum este doar un mod de a induce în eroare opinia publică şi o bătaie de joc faţă de dascăli. Nemulţumiţi de reducerea coeficienţilor din grila de salarizare, sindicaliştii ameninţă cu proteste.

„Din calculele făcute de noi rezultă de la anul că vom avea salarii mai mici faţă de cele actuale cu 20%, iar cadrele didactice din sistemul preuniversitar vor avea coeficieţi cuprinşi între 2 şi 4 şi chiar mai mici, adică suntem la baza piramidei de salarizare. Dacă se majorează salariul minim anul viitor cu 25%, aşa cum a anunţat ministrul Muncii, vom rămâne cu exact aceleaşi salarii. Rămâne de discutat cum vom reacţiona în perioada următoare”, a declarat Isvoranu.