Camera Deputaților a adoptat, în ședința de miercuri, legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică. Potrivit noii legi, consumatorii casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv.

Noua lege a fost adoptată de Camera Deputaților cu 177 de voturi pentru, 75 împotrivă și 11 abțineri.

Legea privind plafonarea prețului la energie a fost adoptată

Camera Deputaților este for decizional. Acum, legea urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. După ce va fi semnată de președintele României, legea va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea acesteia.

Astfel, conform legii adoptate de Camera Deputaților, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi:

0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.

0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh.

1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria pharma, institute de cercetare, aeroporturi.

1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru industria mare.

Cum se vor raporta prețurile la energie?

De asemenea, potrivit legii, prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la 3 luni.

Deputaţii din comisii au mai stabilit ca, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Începând cu data de 01 ianuarie 2023, de preţul de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, beneficiază şi clienţii noncasnici din cadrul parcurilor industriale, precum şi cei din cadrul sistemelor de distribuţie închise. Acest preţ final facturat se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate în anul respectiv, în imita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.