Legea nr. 82 din 2025 pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial
Legea nr. 82 din 2025 pentru completarea art. 104 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 481 din 23 mai 2025. Potrivit modificării aduse actului normativ, cei care solicită reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce trebuie să prezinte dovada achitării amenzii.
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/ 2002, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Noua prevedere legislativă se adaugă condiţiilor deja existente pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce la cererea titularului ce trebuie îndeplinite cumulativ, respectiv acela că a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie şi că a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei, au informat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
„La articolul 104 alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, după litera b) se introduce o nouă literă, lit. c), cu următorul cuprins:
c) prezintă dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârșirea contravenției care a determinat suspendarea dreptului de a conduce.Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
VASILE-DANIEL SUCIUp. PREȘEDINTELE SENATULUI,
MIRCEA ABRUDEANBucurești, 22 mai 2025.Nr. 82.”
Ce prevede art. 104 alin. (1) din OUG nr. 195/2002?
La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
- a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
- a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
- prezintă dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârșirea contravenției care a determinat suspendarea dreptului de a conduce.
Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
- a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
- sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
- perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
- perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
În cazul săvârșirii a două sau a mai multor contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă.
Când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește, în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune.