Ministrul Muncii a declarat că a avut discuţii inclusiv astăzi pe legea privind pensiile speciale şi vor mai exista și în zilele următoare, dar şi pe parcursul lunii ianuarie şi în timpul dezbaterilor din Parlament.

Proiectul se află pe masa CSM

„Aşa cum au precizat liderii celor două partidul, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu va fi o Ordonanţă de urgenţă ci un proiect legislativ promovat de Guvern şi transmis Parlamentului. Începând de astăzi, proiectul de act normativ se află pe masa CSM, care este garantul independenţei justiţiei după care va fi trimis către ministerele coiniţiatitoare şi avizatoare. Dacă primim toate avizele, săptămâna viitoare va fi adoptat în Guvern”, a spus ministrul Muncii, în direct la Prima TV.

El a respins criticile Opoziţiei privind depăşirea termenului din PNRR pentru adoptarea legii, menționând că Opoziţia a avut ministerul de Justiţie şi nu a făcut nimic, când a fost la putere.

„Noi, această coaliţie politică, ne asumăm să facem ceva. Nu intru în dezbatere politică, pentru că este o temă importantă, Noi trebuie să fim responsabili şi trebuie să asigurăm şi respectarea principiilor CCR şi respectarea independenţei sistemelor şi aplicarea acestor măsuri astfel, încât să nu mai existe abuzuri, să nu mai fie nicio pensie mai mare decât salariul, să nu mai fie perioade asimilate ci perioade finale, cu stagiul minim de cotizare şi să se reducă cheltuiala cu aceste pensii”, a arătat ministrul Marius Budăi.

Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul

Ministrul Muncii a mai spus că prin acest proiect de act normativ se înlătură abuzuri şi se aliniază legislaţia din România la legislaţia europeană.

„Ce vreau să spun este că tot ce a fost până acum nu va mai fi. Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”, a arătat Budăi.

El a mai spus că „nu se vor mai permite în sistemul judiciar începând de la 20 de ani în sus perioade asimilate”.

„Vom face o etapizare aşa cum a recomandat şi Banca Mondială, după intrarea în vigoare a proiectului, a legii care va fi promovată în Parlament, vor fi necesari 20 de ani strict în magistratură, vorbim strict de procurori şi judecători după care treptat, în următorii 5 ani, vom creşte câte un an acest stagiul minim de cotizare astfel încât să ajungem ca în toate ţările UE, 25 de ani în magistratură”, a explicat Marius Budăi.