Președintele CCR, Marian Enache, a vorbit despre un subiect destul de controversat în țara noastră, pensiile speciale. Președintele CCR susține că sistemul de pensii cu toate componentele sale trebuie să fie unul structurat și predictibil.

Președintele CCR, despre pensiile speciale: Principiul egalității presupune totdeauna diferența specifică

„Cred că în determinarea acestor drepturi trebuie cumulate criteriile generale ale contributivității, felul și durata muncii, complexitatea și nivelul importanței sociale a muncii în funcție de domeniul prestării unei activități socialmente necesare și utile, precum și natura raporturilor juridice în temeiul cărora s-a prestat munca. Evident că aceste evaluări și analize obiective revin aprecierii legiuitorului.

Este o materie în care, în opinia mea, cu totul subiectivă, legiuitorul trebuie să elimine orice „tendințe ale jocului electoral” și să aibă în vedere implementarea unui sistem coerent și stabil printr-o reglementare obiectivă a acestor drepturi fundamentale aparținând unor categorii socioprofesionale.

Principiul egalității presupune totdeauna diferența specifică și în niciun caz egalitarismul. Această problemă serioasă pentru interesele reale ale oamenilor ar trebui clarificată prin identificarea, mai întâi, a principiilor care generează modul de calcul al acestor drepturi, pentru diferitele tipuri de activități prestate în domenii diferite, găsirea unor soluții diferențiate pe criterii obiective pentru aceste tipuri de activități, în scopul asigurării cerinței constituționale de securitate juridică a acestor drepturi, și scoaterea definitivă a acestei teme din câmpul competiției electorale dintre partide.

În afara acestor precizări principiale, nivelul pensiilor sau indemnizațiilor mici trebuie raportat la cerințele unui nivel de trai decent, iar statul, potrivit Constituției, este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, să garanteze cu precădere acestei categorii de populație asistență medicală în unitățile sanitare de stat, să ia măsuri de asistență socială și alte forme de asigurări sociale publice sau private. Sunt obligații pe care statul, prin legislație, a început să și le asume. Este doar un început promițător, dacă avem în vedere faptul că una dintre trăsăturile statului român este aceea de stat social.

Sistemul de pensii cu toate componentele sale trebuie să fie unul structurat și predictibil, iar corecțiile necesare dinamice trebuie făcute în cadrul aceluiași sistem de bază fără schimbări și reveniri permanente, uneori și cu accente de retroactivitate a legii.

De aceea, cred că, pentru realizarea unui asemenea sistem, înainte de toate este necesar să se convină principiile proprii fiecărei componente a sistemului și apoi să se recurgă la determinări concrete de cuantumuri”, a spus președintele CCR, Marian Enache, într-un interviu pentru juridice.ro

Președintele CCR, mesaj cu ocazia Zilei Constituției

De asemenea, preşedintele CCR Marian Enache a ținut să transmită un mesaj cu ocazia Zilei Constituției. Potrivit președintelui CCR, constituţia exprimă manifestarea suverană a voinţei poporului român pentru democraţia constituţională.

„Celebrăm astăzi Ziua Constituţiei, Lege fundamentală menită a defini bazele statului de drept şi ale democraţiei. Constituţia exprimă manifestarea suverană a voinţei poporului român pentru democraţia constituţională, întemeiată pe tradiţiile constituţionale româneşti şi valorile comune ale constituţionalismului european.

În cei 31 de ani de la adoptare, Constituţia a avut un rol eminent în afirmarea şi consolidarea unităţii şi indivizibilităţii statului român, unităţii poporului şi egalităţii între cetăţeni. Garant al supremaţiei Constituţiei, Curtea Constituţională a României a contribuit, prin deciziile sale, la respectarea principiului separării puterilor, a echilibrului lor şi a colaborării loiale între autorităţile statului, precum şi la promovarea funcţionării modelului democratic de tip occidental, pentru care românii au optat prin Revoluţia din Decembrie 1989.”, a declarat Marian Enache, potrivit unui comunicat de presă al CCR.