România este „aproape lipsită de argumente”

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, crede că reacţia Comisiei Europene la proiectul de lege privind reforma aşa-numitelor pensii speciale, votat în Senatul României, „nu a fost o surpriză pentru nimeni”. El a explicat că oficialii europeni cer României ca măsurile luate să fie de aşa natură încât sistemul să devină unul sustenabil.

Conform oficialului, discuţia pe fond avută de reprezentanții români cu cei de la Comisia Europeană pe subiectul pensiilor acordate în baza unor legi speciale a fost aceea că este nevoie de reformă pentru, că acestea nu doar că nu sunt sustenabile, dar acordarea lor nici nu este una morală.

Ministrul a explicat că, dacă un angajat care are o pensie pe bază de contributivitate va avea ca rată de înlocuire a venitului la pensionare, adică va avea drept bază de calcul pentru pensie 43,5% din venitul său din perioada de activitate, un pensionar din sistemul special ajunge să aibă ca bază de calcul pentru pensie între 60% şi 85% din cât câștiga când era în activitate.

În acest context, Boloş spune că România este „aproape lipsită de argumente” pentru a explica această discrepanţă.

Reacția CE la reforma pensiilor speciale, nu a fost o surpriză

Ministrul consideră că „nu a fost o surpriză pentru nimeni” feedback-ul negativ al Comisiei Europene la proiectul propus de România privind reforma pensiilor speciale, care a fost votat în Senat.

„Regula este simplă, Comisia spune: ai propus acest pachet de măsuri, foarte bine, care este impactul financiar? Minus 0,01% din PIB impact asupra cheltuielilor cu pensiile speciale. În aceste condiţii nu este satisfăcută cerinţa de sustenabilitate, impactul este nesemnificativ şi treceţi gradual la următoarele măsuri pentru ca să faceţi dovada că impactul este semnificativ”, mai afirmă ministrul, potrivit news.ro.

Marcel Boloş consideră că „drumul acesta către implementarea reformelor şi ducerea lor la bun sfârşit e un drum care, practic, devine ireversibil, mai ales dacă vom avea în continuare probleme care ţin de sustenabilitatea finanţelor publice”.

Surse din coaliţia de guvernare, citate de digi24.ro, susţin că oficialii europeni nu sunt de acord cu forma actuală a legii pensiilor speciale, cea mai mare problemă fiind legată de faptul că reducerile cheltuielilor cu beneficiarii de pensii speciale rămân nesemnificative.