Deputatul Tănase Stamule (PNL) a declarat marți că există un consens politic la nivelul coaliţiei pe pensiile speciale şi se lucrează la soluţie. El a precizat că nu crede în şocuri, şi să zicem acum că de mâine toată lumea iese la 65 de ani la pensie e o naivitate.

Există un consens politic că trebuie rezolvată această problemă

„Se va lucra intens în perioada următoare, va fi o soluţie agreată de toate părţiile pentru că altfel nu ajungem la tranşa a treia din PNRR, Banca Mondială a venit cu o soluţie, în câţiva ani să ajungem la normalitate. (…) Există un consens politic la nivelul coaliţiei că trebuie rezolvată această problemă și se lucrează la soluție”, a spus Tănase Stamule la Prima News.

El a precizat că „nu crede în şocuri”.

„Să zicem acum că de mâine toată lumea iese la 65 de ani la pensie şi toată lumea primeşte 70% la pensie e o naivitate, pentru că opoziţia va fi uriaşă, din păcate ce s-a făcut rău odată necesită mulţi ani pentru a repara. Este o problemă politică foarte sensibilă”, a spus deputatul PNL.

Tănase Stamule a mai afirmat că România face parte din UE, care este o structură supra-statală şi este firesc când eşti într-o structură de tip european să te consulţi cu Comisia Europeană.

„Nu e că te duci la Înalta Poartă, noi facem parte din Înalta Poartă, avem europarlamentari, avem comisar, nu e ca şi cum te duci la un străin. Nu trebuie să ne privim ca ceva extern UE”, a mai spus Stamule.

Ministrul Muncii, despre modificarea pensiilor speciale

Amintim că, despre modificarea pensiilor speciale și despre semnalele primite de la organismele europene în acest sens, Marius Budăi a afirmat că trebuie rezolvată neapărat inechitatea dintre pensiile speciale și sistemul public de pensii.

„Proiectul de lege a fost inițial aprobat în Guvern și depus în Parlament pe baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale, sunt lucruri care trebuie rezolvate, trebuie rezolvată această inechitate socială până la urmă dintre sistemul de pensii așa zis speciale și sistemul public de pensii.

De aceea am solicitat coaliției și în decembrie 2021 printr-un memorandum care a fost aprobat în Guvern, să se formeze acest grup de lucru din miniștrii de resort, pe lângă faptul că trebuia sau nu trebuia să fie acest jalon la Ministerul Muncii nici nu mai contează, cei care au în coordonare aceste legi sunt Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Justiției.

Noi o să fim integratori aici, însă acest raport trebuie clar discutat cu fiecare minister în parte și de aici decizia coaliției să se lărgească acel grup de lucru format în decembrie 2021 și cu ministerele Afacerilor Interne și Apărării Naționale”, a explicat ministrul Muncii.