Pensiile românilor vor crește anul viitor! Legea pensiilor, adoptată de către Parlament luna trecută și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Așadar, aceasta trebuie să se aplice începând din 2024. Acum, Executivul va trebui să găsească bani pentru majorările pe care le-a promis.

Pensiile vor crește cu 13,8% în ianuarie 2024

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare să fie aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă să fie de 15 ani. Iar vârsta de pensie a minerilor va rămâne 45 de ani, în loc de 47.

Cum se vor calcula pensiile

Prin Legea 360/2023, se schimbă și modul în care vor fi calculate veniturile pensionarilor. Actul normativ vizează „asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.

Cu alte cuvinte, în toamna anului viitor, actualul punct de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referință. Cuantumul pensiei se va calcula, așadar, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare, valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Ce sunt punctele de stabilitate și cum se acordă

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se calculează prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:

  • a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii
  • a satisfăcut serviciul militar
  • a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale
  • a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boli profesionale
  • a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.