Anul viitor se anunță a fi unul plin de schimbări importante pentru pensionarii din România. Cu o majorare planificată a pensiilor de 13,8%, impactul acestei creșteri va fi resimțit la nivel național din ianuarie. Urmează apoi recalcularea pensiilor din septembrie 2024.

Dar ce înseamnă această majorare în cifre și cum va influența viața pensionarilor?

Majorarea pensiilor din ianuarie 2024

La începutul anului 2024, valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei, marcând o creștere pentru toți pensionarii sistemului public. Acest lucru înseamnă că, în termeni practici, un pensionar care primește în prezent o pensie de 2.257 lei va vedea o majorare la 2.569 lei, începând cu 1 ianuarie.

Creștere nu este doar un răspuns la inflație, ci reprezintă și un efort de a îmbunătăți condițiile de viață ale pensionarilor, spun guvernanții.

„De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, spune Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP).

Marea recalculare a pensiilor din septembrie 2024

Mai importantă decât indexarea anuală este recalcularea pensiilor care va avea loc în septembrie 2024. Acest proces va lua în considerare stagiul de cotizare contributiv al fiecărui pensionar, cu potențiale creșteri de până la 70% pentru unii beneficiari.

De exemplu, un pensionar cu un stagiu de cotizare de 37 de ani ar avea parte de un salt considerabil al veniturilor din septembrie. Această recalculare este un pas spre un sistem mai echitabil în ceea ce privește contributivitatea fiecărui individ, mai spun oficialii.

„Avem un exemplu aici, în față, un pensionar care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.

Începând cu data de 1 septembrie, rezultă o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% dacă privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus șeful CNPP, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Realitatea ar putea fi însă alta pentru pensionari

Cu toate acestea, analiștii economici avertizează că majorarea pensiilor poate fi rapid contrabalansată de inflație. Deși creșterile aduc un suflu nou de optimism, realitatea economică rămâne totuși o provocare.

Inflația temperată nu garantează o îmbunătățire a puterii de cumpărare, în special pentru pensionarii cu venituri modeste. Cu prețuri în continuă creștere, aceste majorări de pensii ar putea să nu fie suficiente.

„Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească, poate mai puțin decât în prezent, iar puterea noastră de cumpărare se va reduce. Cei mai afectați de această situație sunt și acum pensionarii care au pensii undeva până în 1.800-2.000 de lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar.