Se elimină aceste vouchere! Majorările pensiilor și salariilor sunt insuficiente pentru acoperi scumpirile din ultimul an.

Mai mult, analiștii economici avertizează să prețurile vor continua să crească și în 2024. De asemenea, Guvernul elimină ajutorul pentru energie. Iar majorarea alocațiilor cu rata inflației ar aduce în plus copiilor doar 1 leu pe zi.

Se elimină aceste vouchere. Cât pierd, de fapt, pensionarii din 2024?

Anul viitor, se vor elimina mai multe vouchere. Unul dintre ele va fi voucherul pentru energie, în valoare de 1.400 de lei. Se vor acorda, în schimb, bani pentru pensii. În ianuarie, acestea ar trebui indexate la rata inflației. La o pensie de 1785 de lei, majorarea de 13,8% înseamnă o nouă pensie de 2.031 de lei, cu 246 de lei în plus.

Potrivit analistului economic Cristian Păun, „ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7 % cât a fost inflația în 2022. Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare”.

Alocațiile ar urma, de asemenea, să fie indexate cu rata inflației. Însă această majorare ar aduce copiilor numai un leu în plus. Asta în timp ce salariul minim ar putea rămâne la același nivel. Acesta a fost majorat cu 181 de lei în luna octombrie.

„181 de lei este nimic. Gândiți-vă cât de mult te costă să mergi acum la cumpărături în condițiile în care prețurile au continuat să crească. Doar statul a câștigat”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, potrivit Antena 3 CNN.

Gheorghe Ialomițeanu, fostul ministru al Finanțelor, a spus că „prețuirile vor crește și în 2024, ca urmare a creșterii taxelor și impozitelor, a TVA-ului. În momentul în care se anunță majorări de salarii și pensii, piața reacționează, iar prețurile vor crește foarte mult”.

Majorarea pensiilor nu compensează pierderea puterii de cumpărare

Începând cu ianuarie 2024, pensiile vor fi indexate cu 13,8%, în concordanță cu rata inflației. Aceasta înseamnă, pentru o pensie medie de 1.785 lei, un plus de aproximativ 246 de lei pe lună. Cu toate acestea, majorarea nu compensează integral pierderea puterii de cumpărare a pensionarilor.

Inflația din 2022, estimată la 16,7%, și previziunile pentru 2023, care se apropie de 10%, au erodat semnificativ veniturile pensionarilor.

În acest context, analistul economic Cristian Păun subliniază că majorarea pensiilor este insuficientă și că pensionarii au pierdut aproximativ un sfert din puterea lor de cumpărare. Mai multe puteți citi aici.