Legea pe care o așteaptă toată România va trece repede de Senat! Florin Cîțu: E în procedură de urgență

Florin Cîțu a anunțat, joi, că proiectul Legii offshore va trece rapid de Senat, prima cameră legislativă sesizată. De asemenea, fostul prim-ministru mai spune că proiectul acestei legi va trece de Senat în forma inițială, deoarece nu există, momentan, modificări.

„Legea offshore este în procedură de urgenţă în Senat. Procedura de urgenţă are nişte termene. Depinde de comisii dacă acele termene vor fi avansate, noi suntem pregătiţi. Va trece cât mai repede. Nu am auzit să existe modificări în acest moment. Eu cred că va trece, în forma în care a adoptat-o Guvernul, foarte rapid”, a spus Cîţu la Senat.

Amintim că proiectul Legii offshore a fost depus la Parlament pe data de 15 aprilie și că acesta reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât la perimetrele petroliere offshore.

Pe de altă parte, acest proiect mai reglementează și exploatare a zăcămintelor de petrol onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Este de menționat că actul normativ a fost semnat de președintele Partidului Național Liberal (PNL) – Nicolae Ciucă, de președintele Partidului Social Democrat (PSD) – Marcel Ciolacu și de președintele UDMR – Kelemen Hunor. Pe lângă aceștia, ministrul Energiei – Virgil Popescu și liderul grupului minorităților din Parlament – Varujan Vosganian, au semnat actul normativ.

Avizul pentru Legea offshore a fost amânat

Deși premierul Nicolae Ciucă anunța că aceasta este o prioritate și trebuie să între în vigoare cât mai repede, se pare că proiectul întâmpină mari dificultăți.

Senatul a solicitat un aviz până pe data de 26 aprilie, însă Consiliul Economic și Social a decis să amâne avizarea acestuia pe data de 27 aprilie.

În ceea ce privește motivele invocate acestei amânări, patronatele susțin că proiectul de lege este scris foarte prost. Totodată, nu este încă clar dacă firmele vor merge în linie cu ce își propun autoritatile, iar societatea civila nu este de acord cu modul în care vor fi cheltuiți banii. Din punct de vedere legal, termenul privind avizarea legii va expira la data de 5 mai.