Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a plecat joi dimineață spre Guvern unde are loc o ședință restrânsă a coaliției PSD-PNL-UDMR.

Potrivit unor surse politice citate de G4Media se va discuta, printre altele, legea offshore, dar și unele subiecte rămase restante.

Conform surselor, Marcel Ciolacu va vorbi cu ministrul Cătălin Predoiu pe legile Justiției.

Legea offshore a fost subiectul principal în ultimele săptămâni. Deși premierul Nicolae Ciucă anunța că aceasta este o prioritate și trebuie să între în vigoare cât mai repede, se pare că proiectul întâmpină mari dificultăți.

Potrivit ultimelor informații, deși Senatul a solicitat să ofere aviz până în 26 aprilie, avizarea legii offshore a fost amânată astăzi, 27 aprilie, de către Consiliul Economic și Social.

De ce a fost amânată legea offshore?

În ceea ce privește motivele invocate acestei amânări, patronatele susțin că proiectul de lege este scris foarte prost. Totodată, sursele citate mai adaugă că nu este încă clar dacă firmele vor merge în linie cu ce își propun autoritatile, iar societatea civila nu este de acord cu modul în care vor fi cheltuiți banii. Din punct de vedere legal, termenul privind avizarea legii va expira la data de 5 mai.

Amintim că proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale se află în atenția Comisiei Europene. Actele normative au fost trimise spre consultare la Bruxelles, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Mai exact, ministerul Justiţiei a transmis Comisiei Europene, spre consultare, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale. Anunțul a fost făcut în 18 aprilie, de instituție, într-un comunicat de presă.

”În cadrul cooperării permanente dintre Ministerul Justiţiei şi Comisia Europeană, menţinută atât la nivel de experţi, cât şi prin dialogul constant şi direct dintre ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu reprezentanţii Comisiei Europene, Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei, şi Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, Ministerul Justiţiei a transmis, astăzi, 18 aprilie 2022, la Bruxelles, proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale”, a precizat Ministerul Justiţiei.

Proiectele legilor Justiţiei, în atenția Comisiei Europene

Conform detaliilor oferite, proiectele legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei în septembrie 2020 şi au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021.

”Promovate iniţial de Ministerul Justiţiei spre avizarea CSM în 2021, aprobarea de către Guvern şi, ulterior, adoptarea de către Parlament, procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021”, a mai transmis ministerul.

Instituţia a precizat că a reluat procesul de promovare în decembrie 2021, integrând unele propuneri şi soluţii primite în dezbaterea publică care a avut loc pe parcursul anului 2021 şi finalizând proiectele, inclusiv versiunile în limba engleză, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2022, ţinând cont şi de recentele decizii ale CJUE.

”Termenul asumat de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022”, a mai transmis ministerul.