Cei care stau la bloc trebuie să colecteze selectiv deșeurile. Conform prevederilor legale, amestecarea deșeurilor este complet interzisă.

Colectarea selectivă a deșeurilor în patru fracții distincte:

  • Plastic/metal
  • Hârtie/carton
  • Sticlă
  • Deșeuri reziduale/amestecate/menajere

Containere speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor

În zonele rezidențiale cu blocuri (asociații de proprietari):

La punctele de colectare din aceste zone, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, sunt disponibile recipiente personalizate pentru fiecare fracție:

  • Plastic/metal – galben
  • Hârtie/carton – albastru
  • Sticlă – verde
  • Deșeuri reziduale – negru

Este strict interzisă amestecarea deșeurilor și abandonarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform prevederilor Legii nr. 211/2011.

Un român care a abandonat ambalajul de carton, mustrat de vecini

Cu toate acestea, nu toți românii respectă legea. Într-o scară de bloc din cartierul Berceni, un locatar a abandonat ambalajele de carton de la noul frigider în mijlocul holului. Acest lucru a provocat nemulțumirea vecinilor. Unul dintre ei, mai inspirat a ținut să îi transmită un mesaj cât se poate de clar. Acesta l-a felicitat pentru achiziția recentă. I-a reamintit, însă, ceea ce poate uitase:

„Ne bucurăm că ți-ai luat frigider, dar du-ți cutiile jos!”, a fost mesajul scris pe cutia abandonată.

Fotografiile au fost împărtășite în comunitatea de pe Facebook. „Ești din Berceni dacă…”. Autorul a menționat că ambalajul de carton a fost abandonat în fața ușii ghenei de gunoi, situată între etajele 4 și 5.

În imaginile postate, se poate observa cum un vecin, deranjat de gestul noului locatar de a lăsa ambalajele pe hol, a scrijelit mesajul cu litere mari pe cartoane. O membră a comunității a remarcat și a comentat pozitiv ideea transmisă. Ea a spus că îi place modul în care a fost redactat mesajul, foarte subtil și cu o notă de umor.

ambalaj carton
SURSA FOTO: Facebook/Esti din Berceni, daca…

Sancțiuni mai mari pentru cei care nu respectă legea

Trebuie spus că între timp au crescut sancţiunile pentru un management deficitar al deşeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice. Este vorba despre colectarea selectivă a anumitor fracţii de deşeuri, gratuită, de la populaţie.

Prin legea nr. 17/2023, nu doar abandonarea deșeurilor este interzisă, ci și aruncarea și ascunderea acestora. Mai mult, conform noilor modificări aduse legislației la începutul acestui an, „eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise”.

În paralel, responsabilitățile autorităților locale au fost revizuite și extinse. Scopul este de a garanta colectarea separată a hârtiei, metalului, plasticului și sticlelor. Până la data de 1 ianuarie 2025, se va include și colectarea separată a textilelor din deșeurile municipale.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 92/2021, abandonul și eliminarea deșeurilor în afara spațiilor special autorizate în acest scop este strict interzisă și constituie o contravenție. Această acțiune este sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 lei și 70.000 lei pentru persoanele juridice.