Legea bugetului de stat pentru 2023 a trecut de Comisiile Parlamentare de Buget-Finanțe

Marți, 13 decembrie 2022, Comisiile Parlamentare de Buget-Finanţe reunite au dat raport favorabil la proiectul legii privind bugetul de stat pentru 2023. Au fost înregistrate 23 de voturi PRO şi doar șapte voturi CONTRA. Comisiile Parlamentare de Buget-Finanţe au acceptat câteva amendamente faţă de proiectul aprobat în Guvernul de la București de impact redus. Anterior, ele au dat raport favorabil şi pentru proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023.

Unul dintre amendamentele acceptate, propus de către Partidul Social Democrat (PSD), se referă la majorarea indemnizaţiei personalului neclerical angajat în unităţile de cult.

„În 2023, cuantumul brut al contribuţiei lunare pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din ţară este de 2.300 lei faţă de 2.080 cât este în proiectul de buget.” Impactul bugetar este de 52.690.000 lei, iar sursa de finanţare este Ministerul Finanţelor, se arată în acel amendament.

Un alt amendament acceptat este la anexa Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ce se referă la alocarea a 15.000.000 lei pentru implementarea a 1.000 de kituri de brăţări de monitorizare a infractorilor. Au existat şi amendamente de redistribuiri de sume.

Plenul Parlamentului s-a reunit, marți seară, pentru a discuta despre bugetul de stat pentru 2023

Proiectul de lege privind bugetul statului pentru 2023 și proiectul de lege privind asigurările sociale de stat pentru noul an a intrat, marți seară, în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului de la București. Decizia a fost luată anterior de Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi ale Senatului României, întrunite într-o şedinţă online.

Guvernului de la București i se rezervă 30 de minute, pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor, iar grupurilor parlamentare din Cameră Deputaților şi din cadrul Senatului României li se alocă timpul maxim corespunzător numărului membrilor lor, luându-se în calcul câte cinci secunde pentru fiecare parlamentar.

Miercuri dimineaţa, 14 decembrie 2022, va mai avea loc o şedinţă a Birourilor Reunite pentru stabilirea timpilor de dezbatere pe articole a proiectului de lege privind bugetul de stat, relatează Agerpres.

Vă amintim că în cadrul ședinței de guvern de joia trecută a fost aprobat bugetul pentru 2023. Premierul României, Nicolae Ciucă, a explicat că aproape toate ministerele au un buget mai mare decât în 2022. Potrivit spuselor sale, bugetul pentru noul an este „realist și echilibrat, ținând cont de întreg contextul de securitate și contextul economic”.

„Vom continua programele de susţinere economică, vom continua programele de susţinere a investiţiilor private şi publice şi, de asemenea, vom continua să avem în lista de priorităţi menţinerea locurilor de muncă şi protejarea cetăţenilor de efectele creşterii preţurilor şi desigur de efectele creşterii inflaţiei. Venim, de asemenea, cu noi măsuri pentru susţinerea persoanelor vulnerabile.

Toate acestea sunt cuprinse în deciziile luate atunci când am întocmit bugetul la nivelul fiecărui minister în parte. Este pentru prima dată când pentru bugetul pentru anul 2023 realizăm o construcţie pentru a asigura finanțarea programelor prioritare din toate domeniile de interes pentru cetăţeni. Discutăm de 233 de programe incluse la finanţare”, a declarat, joi, Nicolae Ciucă.

„Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor. Trebuie să ducem mai departe politicile şi programele pe care ni le-am asumat pentru domeniul educaţiei, cercetării şi inovării, pentru sănătate, pentru asistenţă socială, pentru economie, pentru agricultură şi sigur pentru infrastructura de transport, precum şi pentru siguranţă şi apărare. Pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua pentru că avem nevoie în continuare să protejăm cetăţenii de creştere preţurilor şi efectele crizei energetice”, a adăugat premierul României.