Lege pentru românii care au casă la curte

Toți românii care stau la casă trebuie să știe! Gardul care delimitează două proprietăți poate deveni uneori sursă de dispută și conflict între vecini. În Codul Civil, regăsim mai multe informații privind acest aspect, iar întrebarea dacă avem dreptul să demolăm gardul vecinului în anumite circumstanțe este una care necesită clarificare.

Conform Articolului 561 din Codul Civil, orice proprietar are dreptul să își îngrijească proprietatea, inclusiv să construiască un gard de delimitare, suportând cheltuielile aferente. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca fiecare proprietate să fie împrejmuită.

„Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”, arată articolul 561.

Situațiile în care ne confruntăm cu un gard ridicat pe proprietatea noastră pot apărea atunci când limitele clare ale proprietății nu sunt stabilite. În astfel de cazuri, chiar dacă vecinul a ridicat gardul pe terenul nostru, legea nu ne permite să îl demolăm fără o hotărâre judecătorească.

Dacă decidem să demarăm procesul de demolare a gardului construit ilegal, trebuie să ne adresăm instanței de judecată pentru a obține o decizie legală în acest sens. Distrugerea gardului fără o hotărâre judecătorească poate fi considerată infracțiune și poate atrage consecințe legale.

În cazul în care vecinul refuză să respecte decizia instanței și să demoleze gardul construit ilegal, putem solicita autorizarea demersului de demolare, pe cheltuiala acestuia. Totuși, acest proces poate fi unul îndelungat și implică un efort considerabil din partea noastră pentru a ne proteja drepturile.

Reglementări privind înălțimea gardului dintre vecini

Înălțimea gardului care delimitează proprietățile vecine nu este definită în mod clar decât în situațiile în care există autorizație de construire pentru acesta. Este important de ținut cont că înălțimea gardului nu trebuie să genereze o umbrire nejustificată a proprietății vecinului.

Chiar dacă legea nu impune obligația de a construi gard în jurul proprietății, atunci când se decide realizarea acestuia, este important să respectăm prevederile legale privind înălțimea. Conform Articolului 662 alin. 2 din Codul Civil, în lipsa unor dispoziții legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălțimea gardului comun trebuie stabilită de comun acord între proprietari, fără a depăși înălțimea maximă de 2 metri.

„În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, arată articolul 662.