Sancțiuni suspendate pentru suporteri până la verdictul final

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, împreună cu un grup de parlamentari liberali, au prezentat un proiect de modificare a Legii nr. 4/2008, cu scopul de a transforma sancțiunile contravenționale date suporterilor pe stadioane în sancțiuni cu caracter suspensiv odată ce este contestat procesul verbal de constatare și aplicare a contravenției. Această inițiativă vine în contextul în care suporterii sancționați pe nedrept sunt afectați de interdicția de a participa la evenimente sportive pe stadioane până la pronunțarea instanței, chiar dacă sunt nevinovați.

Sebastian Burduja subliniază imperativul sancționării severe a actelor de violență în mediul sportiv. El evidențiază existența unui cadru legal și a mijloacelor tehnice necesare pentru a asigura aplicarea unei astfel de pedepse. Burduja adaugă că cei responsabili de astfel de comportamente trebuie identificați și sancționați exemplar.

Cu toate acestea, Burduja exprimă îngrijorare în legătură cu practica pedepsirii colective a suporterilor pentru greșelile comise de unii dintre ei. El subliniază că, în actualul context, un suporter care este sancționat injust este afectat de interdicția de a participa la evenimente sportive pe stadioane până când instanța pronunță o decizie finală, chiar dacă este nevinovat.

“Actele de violenţă trebuie aspru pedepsite şi există cadrul legal şi mijloacele tehnice pentru a face asta. Cei vinovaţi de acte de violenţă trebuie identificaţi şi sancţionaţi exemplar. Ce nu putem să facem este să pedepsim colectiv suporterii pentru greşelile unora dintre ei. În situaţia actuală, un suporter pedepsit pe nedrept rămâne cu interdicţia participării la evenimente sportive pe stadioane până la decizia finală a instanţei, chiar dacă este nevinovat. Mai mult, prin propunerea legislativă înaintată astăzi, decizia aplicării interdicţiei pe perioada procesului rămâne la latitudinea judecătorului, care poate decide să o menţină sau să permită participarea până la judecarea cauzei”, spune Sebastian Burduja într-un comunicat.

Burduja propune soluția

Pentru a remedia această situație și pentru a aduce mai multă echitate în procesul legal, Burduja prezintă propunerea legislativă, care prevede ca decizia aplicării interdicției pe durata procesului să fie lăsată la discreția judecătorului. Astfel, judecătorul poate decide dacă menține sau nu interdicția, până când cauza este judecată în totalitate.

„Pedepsind suporterii, pedepsim sportul”, afirmă Burduja.

Într-un comunicat, Burduja accentuează necesitatea sancționării riguroase a actelor de violență, dar subliniază că nu este just să fie pedepsit colectiv întregul grup de suporteri pentru faptele unora dintre ei.

„Suporterii sunt inima sportului. Este o chestiune de normalitate să îi tratăm cu respect”, declară el.

Candidatul PNL la Primăria Capitalei critică actuala formă a legii, care a condus la situații în care oamenii erau amendați în mod colectiv, fără să fie identificată persoana responsabilă pentru fapta respectivă, și care a dus la pierderea unor procese de către statul român din cauza lipsei de proporționalitate a măsurii.

„Ne dorim să redescoperim frumusețea sportului prin respect reciproc”, concluzionează Burduja.