Guvernul a lansat un proiect prin care încurajează asociațiile de proprietari din blocurile de apartamente să instaleze panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei. Deși măsura este binevenită din punct de vedere economic, experții semnalează riscuri mari legate de siguranța bateriilor, care pot exploda în condiții necontrolate. Aceasta ridică semne de întrebare privind eficiența și siguranța programului la bloc.

Programul „Blocul Verde” și impactul asupra consumatorilor de la bloc

Ministerul Energiei a lansat recent un proiect care prevede finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei pentru asociațiile de proprietari.

Prin acest program, autoritățile speră să sprijine economiile de energie ale blocurilor și să reducă dependența de rețeaua electrică națională.

panouri solare (2)
SURSA FOTO: Gazeta de Sud

Ministerul consideră că acest program este esențial pentru diminuarea costurilor cu energia electrică, în contextul creșterii prețurilor.

„Luând în considerare consecințele economice predictibile, generate de creșterea prețurilor la energie, la nivel național s-a constatat necesitatea adoptării unor măsuri de natură economico-financiară, reprezentând acțiuni esențiale pentru a atenua repercusiunile negative asupra economiei și asupra cetățenilor, oportunitatea dezvoltării sectorului eficienţei energetice, fiind imperios necesar acordarea unui sprijin asociațiilor de locatari din blocuri din România”, susține Ministerul Energiei.

Totodată, se menționează că energia produsă local este mult mai ieftină decât cea achiziționată din rețea, având un impact pozitiv asupra economiei asociațiilor.

„Energia produsă local este mult mai ieftină decât cea achiziționată din rețea. Locatarii pot să-și reducă semnificativ facturile, beneficiind de fonduri suplimentare pentru alte investiții în cadrul asociației de proprietari”, mai menționează ministerul.

Eficiența scăzută a panourilor fotovoltaice pentru blocuri

În ciuda intențiilor guvernului, fostul vicepreședinte executiv al Asociației Micilor Producători de Energie Electrică (AMPEER) din România, Luță Dumitru, atrage atenția asupra lipsei de eficiență a măsurii.

Dumitru subliniază că instalarea panourilor fotovoltaice pe blocuri de apartamente nu va reduce semnificativ consumul de energie al locatarilor.

„Apoi, măsura este una electorală doar, pentru că vii cu panouri de 10 kWp pe un bloc de minim 24 de apartamente, ceea ce înseamnă că se va acoperi lumina pe scară și liftul, dacă e bloc turn. Dacă mai rămâne ceva și dai în sistem, să zicem că ai putea acoperi niște costuri pe asociație, dar asta peste doi ani, când se dau banii în compensare, dacă mai există ceva, și la prețurile din ziua și ora la care ai injectat în sistem.

Nici vorbă să acoperi consumul locatarilor, că nu ai de unde. Eventual, după ce investești tu, ca locatar, în branșamente, cu pereți sparți și tot ce înseamnă acest lucru, să beneficiezi de vreo 2 kWh pe zi, asta în condiții de activitate solară maximă, în plină vară. Dacă ar vrea, într-adevăr, să facă ceva, ar putea pune panouri fotovoltaice în parcări, care să se conecteze și la blocuri și să producă energie și pentru stații de încărcare a mașinilor electrice, dar nu face nimeni așa ceva”, explică Dumitru.

Acesta mai adaugă că investițiile inițiale și branșamentele necesare vor reduce la minimum beneficiile programului, iar economiile vor fi de doar câțiva kWh pe zi, în condiții optime de soare.

Riscurile bateriilor de stocare

Un alt aspect alarmant semnalat de Dumitru se referă la siguranța bateriilor de stocare. Acesta susține că, deși tehnologia este folosită la case, în cazul blocurilor de apartamente pot apărea probleme majore.

Bateriile trebuie amplasate în condiții stricte de siguranță, într-o cameră uscată și bine ventilată, iar temperatura să fie controlată, altfel riscurile de explozie sunt mari.

„Camera trebuie să fie și ignifugă și nu poți depozita altceva acolo. Deja avem cazuri de explozii și incendii din cauza bateriilor, pentru că nu s-au respectat condițiile de instalare și amplasare. Avem un coleg căruia i-a luat foc toată instalația de panouri fotovoltaice, și avea vreo 50 kW instalați, din cauza bateriei de stocare.

Bateriile litiu-ion sunt cele mai periculoase, iar în România, când se va trece la instalarea bateriilor, trebuie să fie reglementate niște condiții foarte dure”, adaugă Dumitru.

În plus, el menționează un caz în care o instalație de panouri fotovoltaice a fost distrusă din cauza unei baterii de stocare defecte, ceea ce pune sub semnul întrebării siguranța întregului sistem.

Finanțarea programului și obiectivele Ministerului Energiei

Ministerul Energiei estimează că implementarea acestui program va costa între 100 și 158 de milioane de lei, bani care vor fi alocați pentru sprijinirea asociațiilor de proprietari.

În cadrul acestui program, se preconizează că instalarea panourilor fotovoltaice ar putea contribui la independența energetică a blocurilor, reducând costurile pentru locatari și sporind valoarea proprietății.

”Instalarea pe suprafața acoperișurilor acestor clădiri a panourilor fotovoltaice poate duce la obținerea independenței energetice, permițând astfel o utilizare eficientă a spațiului și putând contribui la creșterea valorii proprietăților din cadrul imobilelor pentru care se solicită finanțare.

Prezentul act normativ poate duce la creșterea nivelului de trai și a calității vieții locuitorilor din blocul pentru care se solicită finanțare, prin obținerea de energie verde, diminuând presiunea costurilor pentru familiile cu venituri mici”, precizează ministerul.

Totuși, efectele reale ale acestui program vor depinde de modul în care vor fi respectate condițiile de instalare și de capacitatea reală a sistemelor de a produce energie suficientă pentru întreaga clădire.

De asemenea, fără reglementări stricte privind instalarea bateriilor, riscurile de accidente rămân o problemă majoră.