Compania britanica Cadbury a retras de pe piata a 11 sortimente de ciocolata produse in China, ca metoda de precautie in contextului laptelui praf contaminat cu melamina. Anuntul privind retragerea a fost facut de catre guvernul de la Hong Kong. Ciocolata Cadbury era produsa in cadrul fabricii din Beijing. Pana in acest moment nu au fost oferite detalii cu privire la gradul de contaminare cu melamina a produselor.

Scandalul laptelui praf a izbucnit in China dupa ce patru copii au murit si peste 53.000 au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au consumat lapte cu melamina. Acesta este un produs chimic folosit in fabricarea adezivilor sau a rasinilor.Melamina a fost detectata pana in acest moment in compozitia a produselor apartinad 69 de marci diferite si 22 de companii chineze.

In acelasi timp cu anuntul Cadbury , doua companii americane sunt anchetate de catre Agentia Indoneziana de Control al Alimentelor, dupa ce au fost gasite urme de melamina in napolitanele Oreo, bomboanele M&M si ciocolata Snickers importate din China.

Kraft Foods si Mars Inc. au anuntat ca vor retrage produsele de pe piata si vor porni o ancheta. Cele doua companii au mai anuntat ca testele realizate pe produsele din alte state asiatice nu au relavat urme de melamina.

Sambata, Uniunea Europeana a anuntat ca a oprit importurile de produse din China ce contin lapte praf. Decizia Comisiei Europene a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si are efect imediat.

Pana in acest moment, mai mult de 20 de tari au interzis sau au restrictionat importul de produse lactate din China, printre acestea numarandu-se Australia, Noua Zeelanda, Indonezia si Japonia.

Sursa: CNN