”Trebuie să dăm dovadă de prudenţă extremă pentru nu teroriza lumea faţă de Africa în ansamblul său”, a declarat, la Washington, şefa Fondului Monetar Internaţional. Epidemia de Ebola, care a făcut peste 4.000 de morţi, este pentru moment concentrată în trei ţări din Africa de Vest (Liberia, Sierra Leone, Guineea).

”Aceste trei ţări sunt puternic afectate, iar noi încercăm să le ajutăm cât mai mult posibil. Urgenţa o reprezintă stoparea şi ţinerea sub control” a epidemiei, a punctat Lagarde, adăugând totuşi că Africa în ansamblul său nu este afectată. În celelalte părţi de pe continent, 'afacerile trebuie să continue, economiile altor ţări trebuie să continue să acţioneze şi să creeze locuri de muncă', a cerut ea.

Tot sâmbătă, şefa FMI a făcut apel la stoparea izolării celor trei ţări africane cel mai puternic afectate, afişând în cadrul unei conferinţe de presă o insignă pe care era scris 'Izolaţi Ebola, nu ţările'. Mobilizarea comunităţii internaţionale 'trebuie să servească la eradicarea (virusului) Ebola, nu la izolarea ţărilor', a indicat ea, prezentând concluziile organismului politic al FMI, care s-a declarat îngrijorat de impactul 'uman şi socio-economic' al epidemiei.

Conform Băncii Mondiale, epidemia ar putea aduce pierderi de peste 32 de miliarde de dolari Africii de Vest până la sfârşitul anului 2015. Comitetul de Dezvoltare, organism comun al Băncii Mondiale şi al FMI, a făcut apel sâmbătă la o acţiune financiară 'rapidă' şi 'coordonată'. (Sursa: Agerpres)