Întreaga planetă ar putea fi imunizată împotriva COVID-19 până la finalul anului 2022. Pare o ţintă extrem de ambiţioasă, însă experţii spun că, dacă liderii internaţionali acţionează cu urgenţă acum, livrarea de vaccinuri pentru imunizarea populaţiei globului este posibilă.

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru o vaccinare completă la nivel mondial?

Există însă şi anumite condiţii: producţia mondială de vaccinuri trebuie să crească, iar ţările bogate trebuie să-şi doneze vaccinurile în exces celor sărace, relatează The Guardian.

În urmă cu câteva zile, Boris Johnson, şeful Guvernului de la Londra, a venit cu o propunere ambiţioasă: el spune că îi va îndemna pe liderii G7 să susțină vaccinarea întregii lumi împotriva noului coronavirus până la finalul anului 2022.

Acest lucru este fezabil, dacă statele bogate iau imediat măsuri în acest sens, spun specialiştii citaţi de publicaţia britanică.

Probleme cu mecanismul COVAX

COVAX, programul umanitar coordonat de ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite), ar fi trebuit să fie principala cale pentru vaccinarea cetățenilor din statele cu venituri mici. COVAX a și semnat contracte cu producătorii pentru a cumpăra două miliarde de doze până la finalul acestui an.

Totul s-a mişcat însă foarte încet, iar acum întreg procesul este aproape blocat. Statele bogate au contractat o mare parte din dozele disponibile pe piață, inclusiv multe în exces. Apoi, principalul distributor al COVAX, Serum Institute din India, a sistat exporturile, alegând să se concentreze pe producția pentru piața locală, în tentativa de a tempera pe cât posibil valul pandemic catastrofal care a lovit țara lunile trecute.

Bruce Aylward, consilier la OMS: “Aici este momentul în care rolul Marii Britanii și al G7 poate deveni cu adevărat important. Deoarece în iunie, iulie, august și septembrie nu mai pot fi procurate vaccinuri.”

Vaccinurile ce ajung în ţările sărace riscă să expiră, dacă vin în cantităţi prea mari

O problemă cu donaţiile trimise către statele mai sărace este că aceste ţări nu au suficiente spitale şi clinici şi nici cadre medicale pentru a administra cantităţi mari de vaccin. Şi din acest motiv, multe doze de vaccin vor expira.

Bruce Aylward indică faptul că că aceste țări sărace trebuie să primească livrări reduse, dar constante de vaccinuri, care să permită organizarea campaniilor de imunizare, din punct de vedere logistic.

“Toată lumea se gândește la asta în termeni de securitate sanitară și de salvare de vieți, dar FMI a abordat-o și dintr-o perspectivă economică.

Au spus: «Uite, există nouă trilioane de dolari pe care îi veți adăuga economiei mondiale dacă faceți asta până la mijlocul anului viitor». Când au abordat problema din perspectivă economică, a fost pur și simplu uluitor”, a mai spus doctorul.

“Nu vom stopa pandemia aceasta până când nu o vom opri peste tot în lume, așa că suntem nevoiți să căutăm un soi de imunitate de grup, până la sfârșitul anului viitor.

Altfel, riscul este să ne trezim cu noi variante și deja am văzut câteva în lume”, spune şi Romilly Greenhill, directoarea din Marea Britanie a organizației umanitare ONE.