Odată cu apariţia vaccinurilor, lumea întreagă a crezut că pandemia este la un pas de a fi înfrântă! Iată însă că lucrurile merg la greu decât se anticipa iniţial.

Nu scăpăm de pandemie nici în 2022! Care este motivul?

Potrivit unui anunţ făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pandemia va mai continua încă un an de zile.

Cauza este faptul că ţările sărace nu pot face rost de vaccinurile de care au nevoie pentru a-şi imuniza populaţia. Totul va duce la un avans lent şi obositor al pandemiei şi în 2022, afirmă dr. Bruce Aylward, un înalt reprezentant al OMS.

Ţările bogate au promis sute de milioane de doze pentru statele care nu îşi permit să cumpere vaccinurile anti-COVID, însă rezultatele nu au fost până acum prea bune. Marea Britanie, spre exemplu, a promis 100 de milioane de doze, însă a livrat doar 10 milioane, transmite BBC.

“Trebuie să accelerăm sau pandemia va dura cu un an în plus față de cât ar fi fost cazul”

“Vă spun că nu suntem în grafic. Trebuie să accelerăm sau pandemia va dura cu un an în plus față de cât ar fi fost cazul”, a declarat dr. Bruce Aylward.

El a îndemnat ţările bogate să-și “cedeze locul” atunci când vine vorba despre aprovizionarea cu serurile anti-COVID, iar companiile farmaceutice vor putea ridica astfel ţările mai sărace în cadrul listei de priorităţi.

Doar 1 din 7 doze de vaccin promise de giganţii farmaceutici şi de ţările bogate ajung până la urmă în statele mai sărace, indică datele People’s Vaccine, o alianţă de organizaţii caritabile.

În Africa, spre exemplu, putem număra de-abia 2,6% din dozele de vaccin administrate la nivelul întregii planete.

Prin programul Covax, susținut de ONU pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID, ar fi trebuit livrate, anul acesta, 2 miliarde de doze de vaccin. Din păcate, până la acest moment, au fost distribuite mai puțin de 400 de milioane de doze.