Propunerea cu care PNL a mers, joi, la consultările de la Palatul Cotroceni este Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, soluţia lui Klaus Iohannis, impusă în forţă PNL-ului

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a analizat această soluţie şi spune că propunerea pentru funcţia de premier nu este de fapt a PNL, ci chiar a lui Iohannis.

“PNL nu mai are ce să facă, e cu spatele la zid”, afirmă CTP, pentru că soluţia Florin Cîţu nu mai este una viabilă pentru guvernare.

Iar tot ce s-a întâmplat în ultimele luni ne arată “cea mai meschină și sinistră imagine”: aceea a războiului de culise dus între Klaus Iohannis şi PNL, şeful statului dorind să controleze cu o mână de fier ce se întâmplă în Partidul Naţional Liberal.

“Nicolae Ciucă nu e propunerea PNL, e a președintelui Iohannis, care a putut fi în fine impusă PNL-ului în forță de către Iohannis, în situația creată.

PNL nu mai are ce să facă, e cu spatele la zid, știe că dacă ar merge în continuare cu Florin Cîțu nu ar trece prin Parlament un asemenea guvern și atunci, iată că a fost adus PNL în situația să accepte oferta de nerefuzat a președintelui Iohannis, ceea ce așază tot ce s-a întâmplat în ultimele luni în cea mai meschină și sinistră imagine.

Este vorba de războiul președintelui Iohannis cu PNL. Tot ce am văzut s-a petrecut pentru că domnul Iohannis nu avea controlul partidului și a vrut să îl aibă”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Războiul meschin și sinistru al preşedintelui Iohannis pentru controlul PNL şi al Guvernului

CTP afirmă că, pentru ca planul să fie dus la îndeplinire, trebuia eliminat mai întâi Ludovic Orban, iar pentru ca preşedintele Iohannis să aibă şi controlul Guvernului, nu doar al PNL, au fost daţi deoparte şi Florin Cîţu şi USR PLUS.

“Trebuia eliminat în primul rând Ludovic Orban, lucru care s-a întâmplat. Apoi, pentru a avea controlul guvernului domnul Iohannis, nu numai al partidului – pe care acum îl are -, trebuiau eliminați Cîțu și USR PLUS.

Nicolae Ciucă este cunoscut ca fiind propunerea lui Iohannis de lungă vreme. Nicolae Ciucă a fost interimar foarte puțin timp după Orban și atunci a apucat să dea afară o bună parte din camarilă lui Orban.

Dar nu era suficient de puternic atunci președintele Iohannis în raport cu PNL și PNL nu era într-o situație atât de închisă ca acum pentru ca Nicolae Ciucă să fie impus de președinte premier. Acum, nu mai are ce să facă PNL. Nicolae Ciucă va conduce guvernul pe care îl va propune președintele, nu PNL”, a mai declarat gazetarul.

“Asta mai aștept să văd: dacă Nicolae Ciucă va fi în stare de ceea ce Cîțu nu a fost, și anume să ia măsuri nepopulare, dar necesare”

Cristian Tudor Popescu îl critică foarte dur pe preşedintele Klaus Iohannis. Acestuia nu-i pasă de românii care mor cu sutele zi de zi, ci a contat doar planul său politic.

În final, gazetarul îşi exprimă speranţă că militarul Nicolae Ciucă va fi în stare să ia deciziile grele pe care Florin Cîţu s-a ferit să le facă, având în vedere că situaţia pandemiei de COVID-19 în România este mai gravă ca niciodată.

“Este vorba de faptul că acest război meschin și sinistru câștigat de președintele Iohannis în raport cu PNL și cu guvernul a dus și la un război câștigat de același președinte cu populația României. L-a câștigat și pe acesta, pentru că de la politicienii aflați la putere în frunte cu Klaus Iohannis nu a murit nimeni, în vreme ce dintre cetățeni au murit și mor cu miile acum.

Acesta e prețul. De aceea v-am spus că e varianta cea mai sinistră, viziunea cea mai sinistră care se arată acum. În toate aceste luni președintele nu a avut în cap decât asta: controlul partidului, controlul guvernului de către el. În rest, ce se alege de oameni, câți mor, nu contează.

Dacă ne gândim la civilizația politică și democrația, la stadiul democrației în România, nu e bine să fie premier un general de armată, dar armata deține o încredere considerabilă în ochii populației în raport, de pildă, cu partidele și chiar cu Guvernul sau Președinția. Oamenii au această încredere, speranța că vine armata și dă milităria jos din pod și face ordine.

Având în vedere situația în care ne aflăm – care e o stare de urgență, ca să nu îi spun stare de asediu nedeclarată de președintele Iohannis -, se justifică numirea lui Nicolae Ciucă. Să sperăm că va putea Nicolae Ciucă să și ia măsurile necesare, măsuri nepopulare. Asta mai aștept să văd: dacă Nicolae Ciucă va fi în stare de ceea ce Cîțu nu a fost, și anume să ia măsuri nepopulare, dar necesare. Pentru că nu pot fi altele în aceste luni sumbre care ne așteaptă”, a mai spus CTP, în analiza sa.