Proiectul este dat publicităţii la o zi după naţionalizarea Bankia, a patra mare bancă a țării, măsură prin care guvernul iberic încearcă să convingă investitorii că nu are nevoie de asistenţă financiară internaţională. Ajutorul de 4,4 miliarde de euro acordat Bankia din fonduri publice, în decembrie 2010, se transformă în acţiuni şi, astfel, intră în proprietatea statului spaniol.
Situaţia în care a ajuns Bankia, a cărei valoare a scăzut dramatic la bursă în ultima săptămână, a fost cauzată de balonul imobiliar şi a investiţiilor în sute de mii de construcţii nevalorificate. Naţionalizarea, în premieră de la începutul crizei a băncii, ar trebui să aibă caracter temporar şi să evite injectarea de noi sume de la buget.
Eurogrupul (miniștrii de economie și finanțe din UE) au cerut săptămâna trecută o evaluare independentă a activelor imobiliare ale băncilor spaniole.
De asemenea, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană au trimis mesaje în aceeași direcție: executivul comunitar solicită guvernului de la Madrid să rezolve problema neîncrederii în băncile spaniole care s-a propagat în întregul sistem financiar internațional.