Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.218 euro/mp, la nivelul întregii ţări, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu aproape 14% mai mici.
„Anul a început într-o notă optimistă, cei mai mulţi jucători din piaţă au estimat chiar o stabilizare a preţurilor. Însă primele 11 luni ale acestui au adus scăderi semnificative, scenariu la care ne aşteptăm şi în primele luni ale anului viitor“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului de anunţuri imobiliare.ro, autorul indicelui.
În noiembrie, preţul apartamentelor vechi din Capitală a continuat să scadă. Valoarea indicelui pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.104/euro mp de suprafaţă utilă, cu 1,9% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 12,5% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Nu toate tipurile de apartamente vechi au înregistrat scăderi. Apartamentele cu una şi două camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,7%, respectiv 1,9%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 1%, în timp ce preţul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,1%.


Preţuri atractive la Braşov
În luna noiembrie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,2%, preţul acestora coborând de la 885 euro/mp util până la o valoare medie de 874 euro/mp util. Apartamentele cu o cameră, pentru care cererea se menţine la un nivel acceptabil, s-au ieftinit cu 2,4%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două şi trei camere a scăzut în noiembrie ceva mai puţin, cu 0,4%, respectiv 1,1% faţă de luna precedentă. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 3,8% pâna la 804 euro/mp şi rămân în continuare cele mai ieftine raportat la preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă.

Clujenii au atins 1.000 euro/mp
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.000 euro/mp util, în scădere cu 1,7% faţă de luna octombrie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu trei camere, unde a fost constatată o scădere importantă de 2,4%. Apartamentele cu una şi două camere s-au ieftinit cu 0,1%, respectiv 1% în ultimele treizeci de zile. Preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 7,9% mai mici în comparaţie cu noiembrie 2009, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere.


Apartamentele din Constanţa mai ieftine cu 12,9% faţă de 2009

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 2,7% în luna noiembrie, atingând valoarea de 922 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 12,9%. Garsonierele s-au ieftinit cu 5,1%. Apartamentele cu două camere au înregistrat o scădere de preţ de 1,8%, în timp ce apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,6% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu trei camere, 13,5%, iar cea mai mică, de 10,8%, apare în cazul garsonierelor.

Timişoara, cel mai ieftin oraş
În noiembrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 776 euro, cu 2,1% mai puţin decât în luna precedentă. Cele mai afectate au fost garsonierele al căror preţ a scăzut cu 2,5%. Apartamentele cu două şi trei camere au cunoscut un ritm de scădere de 2,3%, respectiv 2%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu doar 0,4% în intervalul analizat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 14,1% şi 20%, diferenţa cea mai mare fiind înregistrată la apartamentele cu trei şi patru camere.

Proprietarii ieşeni au început să crească preţul
Indicele pentru Iaşi indică în luna noiembrie o valoare medie de 894 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în creştere cu 2,1%, Iaşiul fiind singurul oraş din ţară în care preţurile la apartamente au crescut în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 4,8% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită doar la nivelul apartamentelor vechi a căror preţ a scăzut cu 1,4% în ultima lună, până la valoarea de 819 euro/mp util. Preţul apartamentelor noi, însă, a înregistrat o creştere de 4,9%, până la 1.023 euro/mp util.

Stagnare la Ploieşti
Indicele pentru Ploieşti, indică o valoare medie de 921 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare, în stagnare comparativ cu luna anterioară. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în Ploieşti sunt cu 10,6% mai mici.