"Înainte de orice, scuze" se intitulează o scrisoare transmisă în presă de noua conducere a entităţii bancare. Castellano şi González-Bueno susţin că vor să transmită speranţă şi încredere de acum înainte, însă cer mai întâi "scuze în numele băncii, pentru ce s-a făcut în etapa anterioară" şi recunosc că este obligaţia lor să se ocupe mai ales de situaţia obligaţiunilor preferenţiale (bonuri a căror rentabilitate depinde direct de rezultatele financiare ale băncii), emise pentru aproximativ 43.000 de persoane, în valoare de 900 de milioane de euro. "Cerem scuze pentru că am comercializat participaţiuni preferenţiale clienţilor noştri particulari, fără suficiente cunoştinţe financiare, provocându-le astfel probleme atât de grave".

De asemenea, noua conducere a Novagalicia mai cere scuze şi pentru indemnizaţiile abuzive pe care le-au perceput unii foşti directori ale fostelor case de economii, care au format în cele din urmă entitatea bancară. "Astăzi garantăm că nu se va mai petrece nimic asemănător", se mai arată în scrisoarea menţionată, în care se precizează că banca se află în plin proces de recapitalizare şi că "ajutoarele publice, cele primite şi cele care sunt pe cale de a fi primite, ne oferă o garanţie de viitor şi solvenţă".

Fostul copreşedinte al uneia dintre casele de economii care formau banca, Julio Fernández Gayoso, a renunţat la funcţie în 28 iunie, după ce procuratura anticorupţie a depus la Audienţa Naţională o plângere împotriva lui şi a altor foşti directori de case de economii din Galicia, din cauza sumelor decise pentru pensionarea anticipată a celor din conducere. Un alt fost copreşedinte, Mauro Varela, şi-a dat ulterior demisia în urma unor declaraţii în care susţinea că persoanele care cumpăraseră participaţii preferenţiale ştiau ce făceau.

Novagalicia face parte dintre băncile spaniole despre care se ştie cu precizie că au nevoie de ajutor financiar pentru recapitalizare – alături de Bankia, Banco de Valencia şi Catalunya Caixa.
Sursa: Agerpres