Toate cele cinci societati de investitii financiare (SIF, fostele FPP-uri) au declansat procedurile finale pentru admiterea la cota Bursei de Valori. Evenimentul este asteptat de aproape jumatate din populatia tarii; fiecare SIF are peste noua milioane de actionari persoane fizice, campioana la aceasta categorie fiind SIF Muntenia cu 9.944.222 persoane. O data cu definitivarea listei cetatenilor indreptatiti sa primeasca actiuni la toate cele cinci SIF-uri in contul dividendelor de la FPP-uri pentru anii 1992-1996, fiecare societate de investitii s-a ales cu inca 8,5-9 milioane de actionari.
Anticipand intrarea la Bursa (asteptata pentru perioada august-septembrie), Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a publicat Situatia activelor si datoriilor societatilor de investitii financiare la sfarsitul lunii mai. Cel mai relevant dintre elementele prezentate in aceasta Situatie este valoarea unitara a activului net, adica valoarea unei actiuni SIF din punct de vedere contabil. Aceasta arata cat face o actiune SIF tinand cont de ceea ce are respectiva societate in portofoliu.

Din acest punct de vedere, actiunile SIF Banat-Crisana erau, la 31 mai, cele mai valoroase (2.788 lei fiecare), urmate de cele ale SIF Muntenia (2.658 lei), ale SIF Transilvania (2.324 lei), ale SIF Oltenia (2.032 lei) si ale SIF Moldova (1.497 lei).
In ringul bursier insa, o actiune face exact atat cat plateste cumparatorul. Iar oferta de pret a cumparatorului depinde, inainte de toate, de cat de mare este oferta.
Foarte probabil, intrarea la Bursa va fi insotita de o avalansa de ordine de vanzare a actiunilor SIF, atat din cauza numarului enorm de actionari si a indelungatei asteptari la care au fost supusi acestia, cat si din cauza slabelor dividende: 150 lei/actiune la SIF Muntenia, 130 lei/actiune la Transilvania, 120 lei/actiune la Banat-Crisana, 110 lei/actiune la Moldova si 100 lei/actiune la Oltenia.
Cumparatori dedicati acestor titluri, capabili sa sustina – prin cererea sistematica si consistenta – cotatii ridicate, insa nu vor exista. Si asta din cauza ca acumularea de actiuni la SIF-uri este limitata la maximum 0,1% din total, asa cum au hotarat actionarii in AGA. O nimica toata pentru orice fond de investitii care, de regula, vizeaza cel putin atingerea unei pozitii semnificative (minimum 5% din actiuni). Atat timp cat marii investitori nu sunt atrasi de actiunile SIF, pretul acestora va fi impus de cumparatori, atatia cat vor fi.
Indiferent cat de valoroase sunt in sine (dupa activul net unitar) actiunile SIF, la Bursa acestea vor fi tranzactionate la preturi mult mai mici.