Iar dacă această situaţie va continua, nu este exclus ca în ţară să înceapă un val de proteste ale profesorilor şi medicilor, consideră vicepreşedintele Radei Superioare de la Kiev, Nikolai Tomenko, transmite Economiceskie Novosti.
Potrivit acestuia, autorităţile locale s-au adresat deja guvernului pentru a obţine finanţări suplimentare, deoarece bugetele locale nu mai au bani pentru plata integrală a lefurilor. În regiunile ţării există bani doar pentru plata avansului din salariu.
Tertipuri pentru economisire
"În prezent, guvernul nu poate încheia bugetul pe 2011… La momentul actual, Consiliul Local din Cherkassy, Consiliul Local din Lugansk, practic toate centrele regionale s-au adresat guvernului cu rugămintea insistentă de a acorda o subvenţie corespunzătoare autorităţilor locale, deoarece, pentru prima dată în ultimii ani, aşa ceva nu s-a întâmplat până acum, în luna decembrie nu mai sunt bani pentru plata salariilor profesorilor şi medicilor", a precizat Tomenko.
Acesta a adăugat că autorităţile locale încearcă să rezolve problema în diverse moduri: "Unii le cer medicilor şi profesorilor să-şi ia concediu fără plată, alţii închid şcolile sub pretextul carantinei, însă ei nu au cum să rezolve problema în mod real".
Din datele Serviciului de Stat de Statistică, la 1 noiembrie 2011, suma totală reprezentând întârziere la plata salariilor ucrainenilor se cifra la 1,165 miliarde de grivne (108 milioane de euro).