Kremlinul a reacționat pentru prima dată la anunțurile făcute miercuri de Statele Unite și Germania, care au spus că vor înarma Ucraina cu zeci de tancuri de luptă în lupta sa împotriva Rusiei.

„Există declarații constante din capitalele europene și de la Washington că trimiterea de diverse sisteme de armament către Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun caz implicarea acestor țări sau a alianței în ostilitățile din Ucraina.

Nu suntem categoric de acord cu acest lucru, iar la Moscova, tot ceea ce fac alianța și capitalele pe care le-am menționat este văzut ca o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru este în creștere”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cheia rezolvării cinflictului se află la Joe Biden

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că soluția cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului.

SUA ar putea pune capăt rapid conflictului dacă ar vrea, dar în schimb „pompează arme în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Reuters. 

Moscova a acuzat în trecut Ucraina că primeşte ordine de la Washington şi susţine că SUA prelungesc conflictul prin livrări de arme Kievului, notează agenţia de presă citată.

La rândul său, SUA a anunțat că Moscova a dezlănţuit războiul şi că acesta se poate încheia doar dacă Rusia îşi retrage armata de pe teritoriul ucrainean.

Noua ambasadoare SUA la Moscova

Pe de altă parte, agenţia de presă RIA Novosti a comunicat că se aşteaptă ca noua ambasadoare americană la Moscova, Lynne Tracy, să participe la o întâlnire la Ministerul de Externe rus săptămâna viitoare.

Această întâlnire ar urma să aibă loc în timp ce relaţiile dintre Moscova şi SUA se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi a sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse.

Kremlinul a respins săptămâna trecută ideea că cele două părţi ar putea schimba situaţia la jumătatea mandatului preşedintelui american Joe Biden, adăugând că nu există „nicio speranţă” de îmbunătăţire a relaţiilor într-un viitor previzibil.