Rusia a reacționat dur după ce noul premier al Republicii Moldova a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria. Moscova a avertizat autoritățile din Republica Moldova „să fie foarte, foarte precaute” în ceea ce privește regiunea separatistă Transnistria. Acest comentariu a venit pe fondul solicitării făcute de Chişinău privind retragerea trupelor ruse staționate în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acționat în „mod responsabil” în ceea ce privește forțele de menținere a păcii pe care le are staționate în regiunea separatistă. El a avertizat Republica Moldova să nu inflameze și mai mult situația.

Moldovenii, sfătuiți să fie extrem de atenți

„Rusia a fost și este o parte responsabilă în ceea ce privește Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuțiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noștri moldoveni să fie extrem de atenți în această privință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Relațiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate”, a declarat Peskov în conferința sa de presă zilnică. „Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească”, a adăugat el.

Avertisment direct către Republica Moldova

„Guvernul moldovean accentuează orice poziție antirusească și, de fapt, ajunge la isterie”, a insistat Peskov, apreciind că „lipsa unei poziții constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova„, ci dăunează relațiilor bilaterale, a arătat EFE.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în șir de scandaluri politice și economice. Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană și a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susținută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

Chișinăul vrea să-și recapete suveranitatea și integritatea teritorială

„Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău Daniel Vodă, la finalul săptămânii trecute.

„Vreau să amintesc că ceea ce a scăpat partea rusă să menționeze este că prim-ministrul a evidențiat importanța integrării economice și sociale a cetățenilor noștri din regiunea transnistreană. Iar prin demilitarizarea regiunii se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat de însăși Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”, arată șeful Serviciului de diplomație publică de la Chişinău.