Kremlinul, reacție după victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Potrivit lui Dmitri Peskov, „românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul preferat, după ce unul dintre favoriții acestor alegeri a fost eliminat în mod absolut arbitrar din cursa electorală. În orice caz, alegătorii români au fost privați de dreptul de a vota pentru cine doresc, acest lucru se poate afirma fără echivoc”.

Declarațiile lui Peskov fac trimitere la eliminarea din competiția electorală a candidatului Călin Georgescu. Deși au existat suspiciuni privind posibile legături ale acestuia cu Federația Rusă, o investigație internă nu a confirmat aceste acuzații, conform informațiilor publicate de agenția TASS.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea alegerilor care fuseseră stabilite inițial pentru finalul anului 2024, în urma faptului că Georgescu obținuse cel mai mare număr de voturi în primul tur. Ulterior, Guvernul a stabilit organizarea unui nou scrutin, însă fără ca reprezentantul suveranist să mai fie inclus în cursă.

În urma scrutinului recent, George Simion a obținut cel mai mare număr de voturi, iar Dmitri Peskov l-a caracterizat ca fiind „coleg cu Georgescu”.

Întrebat dacă rezultatul scrutinului reflectă o exasperare a Europei față de candidații promovați de „eurocrație”, Dmitri Peskov a replicat:

„Nu noi trebuie să decidem acest lucru, ci românii”.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Simion, în turul doi cu Nicușor Dan

Conform rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale din 4 mai, centralizate până luni la ora 09:00 și transmise de Biroul Electoral Central (BEC), George Simion (AUR) a obținut 40,94% din voturi, în timp ce Nicușor Dan a acumulat 20,95% din sufragii, pe baza datelor provenite din 96,47% din secțiile de votare.

Din totalul celor 19.945 de secții de votare, atât din țară, cât și din străinătate, au fost centralizate datele din 19.241 secții, reprezentând 96,47%. Ponderea alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 9.179.167, adică 52,61% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Voturile valabil exprimate au fost 9.043.766, ceea ce reprezintă 98,52% din numărul total de alegători care s-au prezentat la vot. În schimb, numărul voturilor nule a fost de 135.162, adică 1,47% din totalul alegătorilor care au votat. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.