Oficialii Consiliului îl susțin în continuare pe candidatul francez, iar Parlamentul European este alături de fosta șefă DNA.

Potrivit Sabinei Iosub, jurnalista Antenei 3, Consiliul Uniunii Europene nu ar dori-o pe Kovesi în frunte Parchetului European din cauza faptului că nu ar fi un candidat independent.

Aceștia susțin că persoana care va ocupa funcția de procuror-șef european trebuie să fie o persoană experimentată, independentă din punct de vedere profesional, dar și capabilă să pună pe picioare această instituție.

„Echipa de negociere a Consiliului UE regretă că nu pot fi făcute progrese suplimentare şi că nu a fost posibil să existe un schimb de opinii cu negociatorii Parlamentului UE asupra unei viziuni a instituţiilor privind viitorul Biroului Procurorului European (EPPO) şi a primului procuror-şef UE. Consiliul UE crede că EPPO are nevoie de un profesionist experimentat şi independent care să poată administra Biroul de la început. (…). Chiar dacă este recunoscută valoarea celor trei candidaţi de pe lista scurtă, echipa de negociere reiterează că, pentru această funcţie, candidatul preferat de Consiliu este domnul Bohnert. Echipa de negociere a ţinut la curent Consiliul (la nivelul Coreper) cu regularitate despre stadiul negocierilor pentru confirmarea în funcţie a acestui candidat”, a precizat instituţia într-un comunicat.

Potrivit acestora, sunt șanse ca negocierile să fie transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

„Negociatorii Consiliului au exprimat deschidere pentru organizarea unei noi întâlniri săptămâna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită. În cazul în care negocierile nu vor fi definitivate săptămâna viitoare, este probabil că se vor relua după instalarea noilor membri ai Parlamentului UE”, precizează Consiliul UE.