Laura Codruța Kovesi este in tensiune maximă în condițiile în care sunt probleme mari chiar în interiorul instituției pe care o conduce. Scandalul este atât de mare încât se cere ancheta direct de la Bruxelles.

După ce s-a luptat din răsputeri pentru a ajunge în fruntea Parchetului European, Kovesi apre parte acum de vești nu tocmai bune la început de an. Instituția pe care o conduce a intrat în vizorul celor de la Bruxelles. Mai exact, este vorba de modul în care ar fi fost numit procurorul portughez la EPPO. În acest moment, Grupul PPE din Parlamentul European a cerut o anchetă în legătură cu felul în care a ajuns acesta în instituția lui Kovesi.

Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European a cerut joi președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să declanşeze o anchetă asupra circumstanțelor legate de numirea de către guvernul din Portugalia a procurorului în Parchetul European (EPPO), după ce au apărut informații că procurorului portughez i-au fost atribuite funcţii şi responsabilităţi pe care nu le-a avut niciodată.

„Abordarea înșelătoare utilizată de guvernul portughez pentru a-și promova candidatul preferat pentru numirea în nou format EPPO provoacă o îngrijorare gravă. Există întrebări la care trebuie să se răspundă legate de metodele utilizate și de legitimitatea numirii procurorului în lumina acestor noi informații”, a avertizat vicepreședintele Grupului PPE, Esteban González Pons, potrivit unui comunicat de presă, citat de g4media.

Cei din grupul PPE i-au cerut Ursulei von der Leyen să demareze de urgență o anchetă și să ia toate măsurile pentru a remedia situația.

„Nu vrem să vedem greșelile guvernului portughez să păteze și să afecteze pe nedrept EPPO în acest moment crucial”, a declarat Pons.

Monika Hohlmeier, președintele Comisiei pentru control bugetar a PE, a declarat că este „vital” ca integritatea EPPO să fie protejată.

„Comportamentul ministrului portughez al justiției riscă independența și credibilitatea Parchetului European. Guvernul portughez ar trebui să retragă candidatul, mai ales în momentul în care Portugalia prezidează Consiliul Uniunii Europene. Alegerea domnului Guerra s-a bazat pe argumente false prezentate de guvernul portughez și a fost făcută împotriva recomandării comisiei europene de selecție”, a mai spus Hohlmeier, potrivit comunicatului PPE.

PPE consideră că atunci când un stat membru furnizează informaţii false instituţiilor UE, ducând astfel la o decizie a Consiliului bazată pe informaţii eronate, se încalcă Tratatele UE, inclusiv obligaţia de cooperare loială.

Scandal monstru în Portugalia

Trebuie spus că în Portugalia, scandalul legat de numirea procurorului José Guerra a luat amploare și a dus la demisia unui oficial din Ministerul Justiţiei. Un juriu internaţional de experţi a apreciat că opţiunea cea mai bună pentru Portugalia ar fi numirea în acest post a magistratei Ana Carla Mendes de Almeida, dar guvernul de la Lisabona nu a fost de acord şi a susţinut un alt magistrat, José Guerra, care era a doua opţiune a respectivului juriu, a relatat luni Agerpres, citând agenția EFE.

Guvernul portughez a motivat în scris către Bruxelles această desemnare, atribuindu-i lui José Guerra funcţii şi responsabilităţi pe care în realitate nu le-a avut.

José Guerra este unul din cei 22 de procurori ai colegiului noului Parchet European (EPPO), format dintr-un procuror din fiecare stat membru al UE care participă la această iniţiativă. Noua instituţie, condusă de Laura Codruţa Kovesi, are rolul de a investiga şi de a iniţia acţiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depăşesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupţie şi spălare de bani.