Șoc imens pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Acesta a făcut o serie de dezvăluiri explozive din noua poziție pe care o ocupă, de procuror șef european. Ea a susținut că pandemia de Covid-19, care a determinat alocarea de mai mulți bani europeni, poate înseamna mai puțină rigurozitate în respectarea regulilor și implicit un risc mai mare pentru fraude financiare. Laura Codruța Kovesi a susținut, în cadrul EUROSFAT, cel mai mare forum anual de afaceri europene din România, că atunci când vorbim de apărarea statului de drept, implicit de combaterea corupției și a fraudei financiare, Parchetul European va avea un rol foarte important.

“Analizând diferența între exporturi și importuri în fiecare stat, concluzia este că nu avem țări curate. Nu avem nici țări care să fie cele mai corupte, să poți să zici că mereu este un vinovat de serviciu și corupția este mai mare, dar nici nu avem țări curate în Europa. Astfel de infracțiuni se comit în toate statele membre. Parchetul European va avea avantajul abordării unitare. Investigarea acestui tip de fraude va fi o prioritate în toate statele membre”, a explicat procurorul-șef european.

Ea a povestit ce a pățit când i-a fost cerut să realizeze bugetul pentru înființarea Parchetului European.

“Am constatat cu surprindere că sunt foarte mari discrepanțe. Există state membre în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an și state în care sunt investigate trei sau patru dosare. Nu înseamnă că acele state sunt cele mai curate, ci poate că nu a existat o prioritate pentru a investiga aceste infracțiuni. Parchetul European este un răspuns pe care Europa îl dă acestei provocări. Pentru a avea succes, avem nevoie de câteva condiții. Prima este independența sistemului judiciar. Independența Parchetului European este reglementată prin regulamentul său, toți procurorii care vor lucra pentru Parchetul European vor fi independenți. A doua condiție este legată de resurse. Bugetul pe care l-am cerut este în jurul a 55 de milioane de euro. Astfel, vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state membre. Ei trebuie, cel puțin pentru început, să investigheze minim de 3.000 de dosare”, a arătat Laura Codruța Kovesi.

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România.