Într-o analiză postată pe Facebook, Alex Coita face câteva precizări cu privire la procesul de selecție al procurorului-șef european. Acesta consideră că Laura Kovesi a fost „sacrificată”, iar la nivelul Uniunii Europene se fac niște jocuri la nivel înalt pentru a proteja Parlamentul European de populiști.

Prezentăm mai jos întreaga declarație:

„ÎN TIMP CE NOI #REZISTĂM, ALȚII #EVOLUEAZĂ

Din câte înțeleg de la un insider foarte bine informat de la Bruxelles, doamna Koveși a fost “sacrificată” pentru că este vizată loialitatea lui Macron și a sateliților care îl susțin într-o viitoare alianță politică pentru a ține piept populiștilor în Parlamentul European.

Și atunci de unde declarațiile de dragoste ale grupului PPE și liderului ALDE Europa, Guy Verhofstadt? Mi se răspunde: “Cred că e un automatism: răspund la cuvinte cheie — România / corupție / Koveși / rezist. Gândește-te că sunt în campanie. Dacă tăceau, pierdeau, nu doar că nu câștigau.”

Concluzia? România mai are multe de învățat în politica europeană. Problema de imagine din România este fentată prin promovarea declarativă a LCK, dar jocul are loc în altă parte. Koveși este fenta, Macron este ținta.

După compromisul relativ obținut în dosarul Nordstream grație blocajului Parisului, Berlinul dă semne că nu vrea să joace singur și că este dispus să coopteze Franța într-un un-doi pentru hegemonie europeană.

Întrebarea este ce înseamnă această dinamică incredibil de volatilă în contextul alegerilor prezidențiale de la noi? Și, mai ales, cât se înțelege la București din jocurile extrem de complexe care au loc pe frontul UE?

LE: Aparent, în cercurile bine relaționate de la Bruxelles se știa încă de acum trei săptămâni că FR va lua postul de Șef peste parchetul european”, a scris analistul Alex Coita pe Facebook.

 

 

Te-ar putea interesa și: