Percheziții EPPO în România

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca și Iași a efectuat joi percheziții în 17 locații din România, inclusiv în instituții publice, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,6 milioane de euro în legătură cu fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.

Perchezițiile au avut loc la domiciliile unor funcționari publici și în șase instituții publice, dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane au fost aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi audiate.

Funcționarii publici sunt bănuiți că au sprijinit un grup infracțional organizat care face obiectul unei anchete, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând documente false și coordonând pregătirea formală a dosarelor, pentru a justifica plăți din fonduri europene. Perchezițiile fuseseră deja efectuate la începutul acestui an, la 15 februarie 2023.

Potrivit investigației, care a început în decembrie 2021 cu autoritățile române și a fost preluată ulterior de EPPO, un grup infracțional organizat a înființat, începând din 2019, șapte companii fictive, cu scopul de a obține în mod fraudulos fonduri europene și naționale, menite să ajute șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.

Fraudă cu fonduri europene și naționale

Se crede că suspecții au angajat 197 de persoane sub pretexte false, fraudând astfel bugetul UE și bugetul național cu o sumă totală de 1,67 milioane de euro (85% aparținând bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României), precizează Parchetul European într-un comunicat.

Suspecții, în calitatea lor de administratori legali sau de facto ai societăților, au solicitat și au primit fonduri europene și naționale pentru a angaja șomeri și a-i forma ca ucenici. Pentru a face acest lucru, aceștia ar fi depus documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în baza cărora au solicitat subvenții pentru organizarea programelor de ucenicie.

Concret, au declarat că beneficiarii erau șomeri, în conformitate cu condițiile acordării fondurilor. Cu toate acestea, în unele cazuri, conform anchetei, aceste persoane erau deja angajate de una dintre societățile implicate și își reziliaseră în mod oficial contractul de muncă pentru a fi angajate din nou. În alte cazuri, acestea nu îndeplineau condițiile pentru a fi considerate ucenici.

În cadrul perchezițiilor domiciliare au fost mobilizați zeci de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, precum și de la Brigada de Operațiuni Speciale și de la Jandarmeria Română – Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.

Condus de Laura Codruța Kovesi, EPPO este un parchet public independent al Uniunii Europene, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.