Klaus Iohannis pleacă în Ungaria

Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Ungaria miercuri, la invitația omologului Katalin Novak, anunță Administrația Prezidențială. Aceasta marchează prima vizită oficială a unui președinte român la Budapesta în ultimii 14 ani.

Vizita vine în contextul unei strânse colaborări bilaterale, consolidată de:

  • vizita oficială a președintei Katalin Novak la București în septembrie 2022
  • de participarea la cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de România în septembrie 2023.

„Este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani şi reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relaţiei de Parteneriat Strategic şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral”, arată Administrația Prezidențială.

klaus iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Se va discuta despre parteneriatul strategic dintre România și Ungaria

Scopul acestei întâlniri este de a discuta despre stadiul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări și despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, în special în lumina evenimentelor regionale și globale actuale.

Parteneriatul Strategic dintre România și Ungaria va fi pus în centrul discuțiilor, reprezentând un instrument fundamental pentru structurarea cooperării bilaterale într-un mod modern și pragmat. Această colaborare a condus la rezultate semnificative în plan economic, contribuind la creșterea și diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări.

Președintele Iohannis va sublinia importanța acestui parteneriat și va reitera deschiderea României pentru o colaborare constructivă, transparentă și pragmatică cu Ungaria.

„Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale”, arată Administraţia Prezidenţială.

Discuțiile se vor concentra și asupra situației actuale la nivel regional și global, cu accent pe implicatiile războiului din Ucraina. Vor fi abordate subiecte importante precum:

  • securitatea
  • energia
  • aprovizionarea alimentară
  • lanțurile de distribuție

Se vor lua în considerare măsurile de sprijin pentru partenerii din regiune, în special Republica Moldova.

În ceea ce privește agenda europeană, cei doi președinți vor discuta prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024. Această întâlnire oficială marchează un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Ungaria. Ea subliniază angajamentul celor două țări pentru un dialog constructiv și cooperare în vederea abordării problemelor regionale și globale într-un mod eficient și pragmatic.